Cum au fabricat „milițienii” corupți din Prahova dosare pentru a șantaja și a încasa
Ancheta colegilor de la Ziarul Incomod despre grupul foștilor șefi din Poliția Prahova cercetați în dosare penale continuă.
Dezvăluirile celor de la Ziarul Incomod vizează, de această dată, modul în care gruparea fabrica dosare unor persoane. De asemenea, sunt publicate o serie de mesaje incredibile trimise pe whatsapp de Emanuel Saghel.
Cum se fabricau dosare penale și care erau afaceriștii vizați de gruparea Saghel-Rădulescu-Ispas. Ce magistrați viza Saghel în mesajele codate trimise din arest. FOTO WHATSAPP
Noi detalii ies la iveală despre modalitatea în care cei trei ofițeri de poliție trimiși în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție (Emanuel Saghel, Adrian Rădulescu și Constantin Ispas) și cercetați în prezent în alt dosar pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și operațiuni financiare incompatibile cu funcția se protejau reciproc și fabricau dosare penale celor care în opinia lor le puteau leza interesele.
Reporterii noștri au intrat în posesia unor mesaje incredibile purtate pe Whatsapp între Emanuel Saghel și șeful BCCO Constantin Furtună. Culmea tupeului, Saghel și Rădulescu erau foarte supărați că nu sunt sprijiniți de procurorul Ionuț Botnaru, fost procuror șef DIICOT și actual procuror general al Parchetului Curții de Apel Ploiești, în demersurile lor.
Cristinel Toader, fostul șef al Poliției Locale Ploiești, a fost atras în jocurile lui Saghel și a formulat un denunț mincinos pe baza informațiilor oferite de Saghel, în care erau vizate mai multe persoane aflate în vizorul grupului infracțional organizat. În schimbul acestui denunț, Saghel și Rădulescu îl ajutau pe Cristi Toader să afle date dintr-un dosar făcut ca urmare a unei plângeri făcute de acesta din urmă, dar și date din alt dosar penal aflat în cercetare la acea vreme la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Documente găsite la perchezițiile domiciliare
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare și la birourile DGA și BCCO efectuate în dosarul ofițerilor Saghel Emanuel, Rădulescu Adrian și Ispas Constantin a fost descoperită o veritabilă bază de date în care apăreau zeci de persoane. De asemenea, la Ispas și Saghel au fost descoperite și documente clasificate sau secrete de serviciu. Două fișe de evidență a persoanelor a doi polițiști BCCO au fost găsite la Saghel acasă, fișele fiind accesate în sistem de utilizatorul DGA RADULESCU I.A. (Rădulescu Ionuț Adrian).
La perchezițiile efectuate la domiciliile lui Saghel au fost descoperite fișe de evidență a persoanelor, o parte dintre ele fiind folosite în dosare penale soluționate sau în curs de soluționare.
Printre oamenii de afaceri vizați de acele documente se regăsesc și Liviu Luca, Florin Bercea, Sorin Mihai, frații Capră- Daniel și Nicolae, Vlad Constantin zis Șomerul, Nicolae Nacu, Nicolae Stanciu fost Ceapchie, Gheorghe Lungu.
Alte fișe de evidență a persoanei îl vizau pe omul de afaceri Adrian Nistoroiu, firma acestuia (date de la registrul Comerțului) dar și pe familia acestuia (soție, părinții afaceristului și părinții soției).
Tot Saghel întocmise pe numele omului de afaceri George Stanciu mai multe informări (înregistrate secret de serviciu, notate grup infracțional condus de George Stanciu), sinteze ale unui presupus grup infracțional organizat care urmau să fie folosite la fabricarea unui dosar penal. În paralel, la Ispas acasă au fost găsite documente (acte Registrul Comerțului) despre o societate aparținând omului de afaceri.
Directorul SC Intercom, Cătălin Tănăsescu, era și el ținta lui Emanuel Saghel. Ofițerul avea un interes major în cercetarea penală a societății comerciale, interes manifestat și prin insistența cu care îi trimitea mesaje pe Whatsapp șefului BCCO Constantin Furtună. De altfel, și când se afla în arest preventiv, Emanuel Saghel a trimis un mesaj codat șefului său Furtună, întrebându-l ce face cu dosarul Intercom.
O altă sinteză întocmită de Saghel reprezintă discuția avută de polițistul BCCO cu fostul ofițer SRI Florin Gulianu și Cristinel Toader, fostul șef al Poliției Locale din 10.05.2015, înregistrată ca SECRET DE SERVICIU.
Vlad Constantin zis Șomerul face și el obiectul unor sinteze și ale unor rapoarte întocmite pe 11.11.2014, 15.12.2014 și 12.03.2015.
Saghel despre un procuror: ”dă-l în p..a mea”
Potrivit propriei declarații date la DNA, Cristinel Toader a fost acaparat de Emanuel Saghel și convins să facă denunțuri mincinoase împotriva persoanelor vizate de Saghel, printre care și un procuror și un om de afaceri. În schimbul acestor servicii, Saghel îl sprijinea pe Toader pentru a afla date dintr-un dosar penal aflat la Parchetul Curții de Apel Ploiești. Mai mult, în schemă a intrat și Adrian Rădulescu care ajunsese adjunctul șefului Poliției Prahova.
Referitor la dosarul care-l interesa pe Cristinel Toader, Saghel îl anunță că a vorbit la inspectorat, dar nu a venit solicitarea scrisă de preluare a dosarului și că o să îl anunțe colegii când e cazul și o să îi spună ce adresă a venit din partea Parchetului Curții de Apel Ploiești.
Totodată, ca să își rezolve problema, Cristinel Toader urma să se vadă cu Viorel Dosaru, fostul șef al Poliției Prahova. Saghel însă îl avertizează că Dosaru este fricos și nu poate să îl ajute și îl sfătuiește să stea de vorbă cu Adrian Rădulescu, adjunctul lui Dosaru. Pentru că Toader nu s-a descurcat, Saghel se oferă să îl conducă personal pe Toader a doua zi la biroul lui Rădulescu. Ulterior, Toader îl anunță pe Saghel că este cercetat de un procuror într-un dosar la nivelul Parchetului Curții de Apel Ploiești, iar Saghel îl liniștește: ”dă-l mă în p..a mea”
”Trebuia început în forță și fără politețuri”
După ce Cristinel Toader a făcut un denunț mincinos în care erau acuzate mai multe persoane, Saghel a început să se agite. Ba chiar și-a exprimat nemulțumirea că nu este ajutat de DIICOT. Și îl informa pe Furtună că și Adiță (Adrian Rădulescu) este ofticat pe John (Ionuț Botnaru- fost șef DIICOT) că nu îl ajută. Saghel mai spune că ”trebuia început în forță și fără politețuri”.
Tactica ofițerilor de a atrage procurori în jocurile lor nu se oprește doar la Ionuț Botnaru. Într-un alt mesaj Whatsapp, Saghel îl anunță pe Furtună că nu mai poate aștepta cu dosarul Intercom și vrea să discute și cu procurorul Liviu Matei, actualul șef DIICOT, să intre în dosar.
Ulterior îl anunță pe șeful său că se duce la procurorul Cătălina Stănescu pentru a mai băga o persoană în grup.
Furtună, la rândul său, îi cere lui Saghel să îi spună lui Rădulescu să fie cât mai discret, referindu-se la un dosar penal ce prezenta mare interes pentru ofițeri.
Citește și Ofițeri și șefi din Poliția Prahova, la un pas să fie arestați într-un dosar fabricat pe denunțuri false- FOTO DOCUMENTE, STENOGRAME
Mesajele din arest
Aflat în arestul Poliției de la Câmpina, Emanuel Saghel a comunicat codat cu familia sa, cerând sprijin pentru a scăpa de dosarul penal, încercând astfel să discrediteze mai mulți magistrați. Mesajele compromițătoare erau transmise prin încercuirea unor litere din cărțile pe care Saghel le primea de la familie în arest și pe care le trimitea înapoi familiei.
Magistrații la care Saghel făcea referire sunt Ionuț Botnaru (fost procuror șef DIICOT), Tiberiu Nițu (fost procuror general al României) și Adrian Remus Ghiculescu (președintele Curții de Apel).
Din nou, Saghel face referire la Ionuț Botnaru, în mesajul ”Jon, pot avea și eu parte de un complet corect? Nu am spus nimic de nimeni. Șefu (Constantin Furtună – fost șef BCCO), nu au nimic, în afară de actele de la mama. Unchiu (Tiberiu Nițu) dacă îi e frică îl înțeleg.”
Cel de-al doilea mesaj trimis de Saghel din arest: „Trebuie bani de avocați. Fondul e cel mai important. Finu (referire la Adrian Rădulescu sau Laurențiu Manasieru) să vorbească cu cine poate. Bobo (probabil fratele lui Saghel), du-te personal la Unchiu (Tiberiu Nițu) și vorbește personal și serios cu el, dacă ne mai ajută. Du-te la ȘEFU! (Constantin Furtună) Ce face cu dosarul INTERCOM? De ce nu îi spune lui GHICU (Adrian Ghiculescu) să am și eu parte de o instanță corectă?„
Persoanele care apar menționate în acest articol pot trimite un punct de vedere pe adresa redacției, ziarulincomod@yahoo.com.