Premierul olandez Mark Rutte a primit susținerea tuturor membrilor NATO, cu excepția a patru, pentru candidatura sa la funcția de secretar general al alianței, iar unii oficiali sunt încrezători că va reuși să obțină susținerea unanimă până la Consiliul NATO din iulie.
Context: Șeful NATO Jens Stoltenberg se va retrage la toamnă din funcție după ce a ocupat-o un deceniu. Rutte, care a fost premier vreme de 14 ani, are sprijinul a 28 de state membre, între care SUA, Regatul Unit, Franța și Germania. Dar decizia de numire necesită unanimitate.
Doar 4 state nu-l susțin pe Mark Rutte
Cei 32 de miniștri de externe ai NATO vor discuta informal la Bruxelles despre șefia alianței. Rutte mai trebuie să obțină susținerea Ungariei, Slovaciei, Turciei și României.
Primele trei state au nemulțumiri de ordin bilateral. Rutte a declarat în 2021, pe fondul unei confruntări UE-Ungaria pe tema unei legi anti-LGBT, că scopul lui era să „aducă Ungaria în genunchi în această chestiune”. Turcia cere de multă vreme ca NATO să fie condusă de un candidat non-UE după norvegianul Stoltenberg [Norvegia nefiind în UE – n.trad.]. România își are propriul candidat – președintele Klaus Iohannis, unicul rival oficial al lui Rutte.
Candidatura lui Iohannis nu e considerată însă o alternativă autentică la cea a lui Rutte, de către aproape toți membrii, lucru care, afirmă diplomați NATO, înseamnă că va crește presiunea asupra celor patru pentru a-l susține pe Rutte în numele unității alianței.