Consiliul Superior al Magistraturii trage un semnal de alarmă în legătură cu întârzierile grave în semnarea decretelor de numire și eliberare a judecătorilor, acuzând Administrația Prezidențială de lipsă de reacție și de nerespectarea legii.
Într-o scrisoare deschisă transmisă luni președintelui României, Nicușor Dan, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) reclamă un „blocaj fără precedent” în procedurile care privesc numirea și eliberarea din funcție a magistraților. CSM susține că, de la începutul mandatului prezidențial, doar un singur decret a fost semnat, în condițiile în care instituția a transmis 51 de propuneri oficiale – 29 de eliberare și 22 de numire.
„Tergiversarea, fără nicio explicație, a acestor proceduri generează consecințe negative în activitatea instanțelor”, avertizează CSM, care subliniază că judecătorii pentru care s-a solicitat eliberarea nu mai pot participa la ședințe, iar posturile acestora nu pot fi ocupate până la emiterea decretelor prezidențiale.
În scrisoare se arată că respectarea Constituției și a legilor reprezintă o obligație fundamentală a autorităților statului și un exemplu pentru întreaga societate. Lipsa de reacție a Administrației Prezidențiale este calificată drept inexplicabilă, cu impact direct asupra funcționării justiției și a drepturilor persoanelor implicate în aceste proceduri.
De asemenea, CSM atrage atenția asupra lipsei acute de personal din sistemul judiciar, afectată suplimentar de întârzierile în numirea magistraților. În paralel, Consiliul i-a adresat o scrisoare ministrului Justiției, Radu Marinescu, solicitându-i sprijinul pentru deblocarea urgentă a celor 50 de dosare aflate în așteptare.
„România are nevoie de un sistem de justiție funcțional și predictibil, iar aceste întârzieri riscă să afecteze grav încrederea publicului în statul de drept”, transmite CSM, solicitând președintelui României să dispună măsurile necesare pentru rezolvarea situației.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.