Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a adresat o scrisoare deschisă preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Corina Corbu, în care îi solicită să furnizeze răspunsuri la o serie de întrebări referitoare la sumele necesare pentru achitarea drepturilor salariale restante la finalul anului 2023. Deoarece șefa ÎCCJ este și membră de drept a CSM, alegerea unei scrisori deschise, în detrimentul discuțiilor interne, indică posibil existența unui conflict între părțile implicate.

„Având în vedere rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei, inclusiv din perspectiva componentei financiare, în spiritul dispoziţiilor art. 133 alin. 1 din Constituţia României şi cunoscând preocuparea dumneavoastră pentru funcţionarea sistemului judiciar, raportat la contextul actual din instanţele judecătoreşti, caracterizat de nemulţumire generală pe fondul alocării, lipsite de transparenţă, a sumelor necesare plăţii drepturilor salariale restante la sfârşitul anului 2023, cu efecte negative asupra bunei înfăptuiri a actului de justiţie în beneficiul justiţiabilului, vă rugăm să ne comunicaţi următoarele: care este procentul alocat instanţelor judecătoreşti, în anul 2023, de Guvernul României, din totalul sumelor necesare pentru plata drepturilor izvorâte din titluri executorii reprezentate de hotărâri judecătoreşti şi acte administrative?”, notează membrii Secţiei pentru judecători a CSM în scrisoare.

A doua întrebare se referă la modul în care sunt distribuite sumele primite către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Curţile de Apel, în conformitate cu condițiile menționate.

„Aţi păstrat procentul rezultat din răspunsul la întrebarea numărul unu? Dacă nu, ce procent aţi alocat fiecărei Curţi de apel, respectiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din sumele scadente în anul 2023, la nivelul fiecăreia dintre acestea?”, întreabă judecătorii din CSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *