Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, critică ineficiența statului în relația cu cetățenii și susține eliminarea sporului de antenă, promovând salarizarea bazată pe performanță.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că statul nu reușește să fie performant în relația cu cetățenii și a subliniat necesitatea unor reforme pentru eficientizarea administrației publice. Într-un interviu acordat Digi24, ministrul a propus eliminarea sporului de antenă acordat angajaților din anumite instituții publice și a evidențiat importanța unei legi a salarizării bazată pe echitate și performanță.
„Cetățeanul nu se simte respectat de autoritățile statului. Măsurile de eficientizare trebuie să apară, dar pe baza unei analize temeinice,” a spus Cseke Attila.
Eliminarea sporului de antenă
Ministrul a criticat acordarea sporului de antenă, susținând că acesta nu soluționează eventualele probleme de sănătate cauzate de expunerea la radiații. „Cred că logic ar fi să încercăm să rezolvăm cauza, nu să compensăm problema cu un spor de 15%,” a explicat el, adăugând că sănătatea angajaților ar trebui să fie o prioritate.
Salarizarea bazată pe performanță
Cseke Attila a subliniat importanța unei legi a salarizării echitabile și echilibrate, care să elimine diferențele de salarizare între instituții și în interiorul aceleiași instituții. „Trebuie să mergem pe conceptul salarizării după performanță. Se pot crea criterii clare de performanță care să fie aplicate,” a declarat ministrul.
Măsuri de eficientizare deja implementate
Ministrul a amintit de măsurile luate în cadrul Ministerului Dezvoltării, inclusiv desființarea Inspectoratelor Regionale de Stat în Construcții în 2021, care a redus 160 de posturi. Totodată, a subliniat că ministerul nu a crescut numărul de posturi în ultimii patru ani, ci, dimpotrivă, a pierdut 200 de locuri către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
„Suntem printre puținele ministere care nu au avut o creștere a numărului de posturi în ultimii patru ani, deși am implementat programe de investiții majore, de peste 20 de miliarde de euro,” a precizat Cseke Attila.
Propunerile ministrului vin în contextul unei administrații publice care se confruntă cu proteste și nemulțumiri, mai ales în urma planurilor de restructurare anunțate de Ilie Bolojan, președintele Senatului.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.