logo
RNTV Live

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD: „De aceea am ajuns unde am ajuns cu greva în educaţie”

hepta_4088188
Andrei-Vlăduț Gușter

Luni, președintele CNCD, Csaba Asztalos, a transmis că important ar fi să avem o lege unică de salarizare coerentă şi care nu să fie ciuruită a doua zi după ce a fost publicată în Monitorul Oficial prin tot felul de scurtături.

Acesta a mai adăugat și că „de aceea am ajuns unde am ajuns cu greva în educaţie”, arătând că s-a prorogat ani de zile aşezarea pe grilă a acelor angajaţi şi discrepanţele au fost foarte mari între salariaţi.

Csaba Asztalos: „Toată lumea vorbeşte de reforma administraţiei publice centrale şi locale, asta nu se face în an electoral. (..) Noi nu facem niciodată, suntem mereu în an electoral. Nu facem aceste reforme care ar fi absolut necesare şi da, trebuie să spunem că în tot acest sistem sunt mari inechităţi.”

Președintele CNCD a continuat explicând că a fost adoptată legea unică de salarizare în 2017, care a stabilit un standard echitabil pe grille, în tot sistemul public, şi la o lună, două, „se vine cu proiecte de lege în care mai acordăm 25% spor de complexitate la instituţia X, 30% spor pentru instituţia Y”.

„Tot acest sistem unitare de salarizare nu mai este demult unitar, s-a dat totul peste cap şi este o inechitate majoră. Prorogăm implementarea acestor termene din legea unică de salarizare şi de aceea am ajuns unde am ajuns cu greva în educaţie, pentru că s-a prorogat ani de zile aşezarea pe grilă a acelor angajaţi din sistemul de educaţie şi atunci discrepanţele au fost foarte mari între salariaţi. Şi am un funcţionar public care este pe funcţie de execuţie într-un minister şi are salariul mai mare decât un secretar de stat, de exemplu, care este ordonator principal de credite. Nu este în regulă, nu este echitabil din punctul meu de vedere.

Important ar fi să avem o lege unică de salarizare coerentă şi care nu să fie ciuruită a doua zi după ce a fost publicată în Monitorul Oficial prin tot felul de shortcut-uri, scurtături, printr-un proiect de lege, prin diferite sporuri inventate ca o instituţie sau alta sau un domeniu sau altul să îşi mărească salariul. De exemplu sporul de complexitate. Eu nu aş acorda nici sporul de doctorat, dacă mă întrebaţi pe mine”, a încheiat Asztalos.

Sursă: stiripesurse.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiadi deseuri prahovaromsilvaromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor