logo
RNTV Live

Crucea de pe Caraiman va fi transformată radical! Anunțul senatorului Savin

Monumentul din Prahova Reabilitare cu fonduri europene
Ciprian Radu

Crucea de pe Caraiman va fi transformată radical!

Crucea de pe Caraiman, monument intrat în Cartea Recordurilor, va fi restaurată. De fapt, întreaga zonă va fi amenajată. Spațiul va fi dedicat eroilor români și Războiului de Reîntregire.

Proiectul este, așadar, unul amplu. În luna aprilie a acestui an, secretarul general al MApN, Codrin Munteanu, aprecia că lucrările vor începe în primăvara anului 2018. Și că vor fi finalizate cel mai probabil în anul 2019.

“Proiectul prevede amenajarea în spațiile obiectivului comemorativ a unei expoziții moderne, accesibile publicului. Va predomina informația digitizată, posibil cu holograme, fond sonor și alte facilități de informare. Totul, pe măsura importanței pe care acest simbol o are printre operele ce comemorează Războiul de reîntregire’, a subliniat oficialul MApN.

Finanțare pentru Crucea de pe Caraiman

Cererea de finanțare a proiectului a fost depusă la agenția evaluatoare în data de 24 august 2016.

Prezent la ședința de vineri, 30 iunie, a CJ Prahova, senatorul Emanoil Savin, fost primar al orașului Bușteni, a anunțat finanțarea pentru reabilitarea monumentului.

Sunt, în total,19,3 milioane lei, din care circa 16,4 milioane lei vin de la UE, din fonduri nerambursabile. Aproape 2,9 milioane lei reprezintă valoarea cofinanțării cheltuielilor eligibile asigurată de MApN.

Finanțarea este rezolvată.

Documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire este deja depusă la Primăria Bușteni.

Prahova, în Cartea Recordurilor

Monumentul Eroilor Crucea Caraiman este amplasat la o altitudine de 2.291 de metri.

Are o înălțime totală de 39,3 metri (cu tot cu soclu) și o deschidere a brațelor orizontale de circa 15 metri.

Crucea a fost desemnată în anul 2013 în Cartea Recordurilor Guiness ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Construcția a început în anul 1926 și s-a finalizat în 1928.

A fost inaugurată şi sfiinţită în 14 septembrie 1928, în ziua celei mai vechi şi importante dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci.

Regina Maria a urmărit îndeaproape lucrările de construcţie.

Execuţia monumentului a fost realizată de lucrătorii de la Direcţia de Poduri din cadrul C.F.R.

A participat însă întreaga comunitate din Buşteni, dar și elevi şi studenţi mobilizaţi de Societatea Cultul Eroilor. Ei au contribuit benevol la transportul materialelor de construcţie.

Ridicarea materialelor s-a facut cu funicularul fabricii de hârtie, iar transportul pe platoul Bucegi a fost făcut cu ajutorul cailor şi a carelor trase de boi.

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor