Peste 40% din profesorii din Uniunea Europeană au vârsta de peste 50 de ani, iar profesia lor nu este considerată atrăgătoare, nici pentru menținerea celor care o practică deja, nici pentru atragerea generațiilor mai tinere care să compenseze deficitul de personal, potrivit unei analize efectuate de publicația EUObserver și prezentate de Rador Radio România.

Doar 7% din profesori au sub 30 de ani, iar chiar înainte de pandemia de COVID-19, numai jumătate dintre profesorii din țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) erau satisfăcuți de nivelul salariilor lor.

Ca urmare, deficitul de personal este o problemă frecventă în sectorul educației din numeroase state membre ale UE, din diverse motive. Cel mai important motiv îl reprezintă nivelurile salariilor, mai ales că acestea nu au ținut pasul cu creșterea inflației – chiar și în cazurile în care salariile au fost efectiv majorate.

Se estimează că Germania va avea nevoie de încă 25.000 de profesori până în 2025, în timp ce în Austria, aproximativ 20.000 de profesori se vor pensiona până în 2027. Media salariului unui profesor din sectorul public a fost de 25.055 de euro în anul școlar 2020-2021, însă situația variază considerabil de la un stat membru al UE la altul.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *