logo
RNTV Live

Criză în Sănătate! Guvernul încearcă să remedieze problemele

bani medici
Andrei-Vlăduț Gușter

Criza din sistemul public de sănătate a fost evidențiată încă din septembrie, atunci când mai multe asociații de pacienți au emis un comunicat acuzând lipsa rectificării bugetare pentru blocarea activității în spitalele din România.

Pentru a remedia situația, Guvernul a alocat fonduri către sectorul de Sănătate pe 20 octombrie, dar sumele s-au dovedit insuficiente. Ca rezultat, multe spitale s-au confruntat cu o criză financiară acută, rămânând fără resurse, în timp ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) întârzie de câteva luni decontarea plăților efectuate de spitale. Guvernul își propune să remedieze această situație, urmând să aloce noi fonduri pentru Sănătate.

Astfel, premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței Guvernului că va fi aprobat un act normativ pentru majorarea bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) din rezerva bugetară.

“Vom majora bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu 1,7 miliarde de lei din rezerva bugetară disponibilă Guvernului, destinate serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor și dispozitivelor medicale, inclusiv pentru derularea programelor naționale de sănătate curativă și furnizarea medicamentelor compensate și gratuite”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Rămâne neclar dacă aceste fonduri vor fi disponibile până la finalul anului, având în vedere că directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a estimat cu câteva zile în urmă că ar fi necesară o sumă cuprinsă între 1,2 și 1,4 miliarde de lei doar pentru a permite CNAS să își achite datoriile restante către spitale și farmacii, fără a lua în calcul cheltuielile pentru ultimele două luni ale anului în curs.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor