logo
RNTV Live

Criza de combustibil se agravează în Europa: Tarifele cresc brusc, iar importurile din SUA înregistrează o scădere drastică

benzinarie
Theo Tănăsescu

Europa se află în fața unei crize de furnizare a motorinei, determinată în principal de reducerea activității de rafinare din Statele Unite și de perturbările în comerțul global.

Reducerea activității de rafinare din SUA și perturbările în comerțul mondial au diminuat furnizarea de motorină în ultimele săptămâni, determinând o scădere a exporturilor de motorină americană către Europa, care au atins un nivel record în această lună, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Dificultățile în asigurarea motorinei americane complică o criză de aprovizionare existentă în Europa, care se baza anterior pe exporturile de combustibil din Rusia.

Prețurile motorinei americane au urcat pentru scurt timp luna aceasta la un maxim al ultimelor patru luni, de peste 48 de dolari pe baril, ceea ce a redus oportunitățile de arbitraj pentru a expedia combustibilul în Europa.

Mulți dintre ceilalți furnizori ai Europei din Orientul Mijlociu și Asia au fost nevoiți să ocolească Capul Bunei Speranțe din cauza atacurilor Houthi asupra navelor din Marea Roșie, ceea ce a dus la întârzieri mari și a făcut ca și acest comerț să fie mai puțin profitabil.

Importurile europene de motorină din SUA au scăzut cu aproape jumătate în această lună, la 6,65 milioane de barili, în scădere de la 11,44 milioane de barili în ianuarie, care a marcat cel mai ridicat nivel din august 2017, potrivit unei analize a firme de urmărire a navelor Kpler.

Scăderea schimburilor comerciale a venit în condițiile în care rafinăria BP, de 435.000 de barili pe zi, Whiting, din Indiana – un important producător american de motorină – a fost închisă la începutul lunii februarie, în urma unor pene de curent.

Întreruperea a coincis cu probleme operaționale la mai multe uzine din cauza unui val de frig de la jumătatea lunii ianuarie, cum ar fi rafinăria TotalEnergies. Altele, inclusiv uzina Motiva Enterprises, se află în revizii planificate.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor