Sursa foto: Monitorul Cluj

Cererea crescută și scăderea producției afectează disponibilitatea și prețurile cafelei

Scăderea stocurilor de boabe de cafea și problemele în producție au dus la o criză în industria cafelei, iar iubitorii de cafea se confruntă cu dificultăți în a găsi și achiziționa băutura energizantă. Cafeaua robusta, care este utilizată în cafeaua de tip instant, espresso și cafeaua măcinată obișnuită, este mai greu de găsit și a devenit mai scumpă, afectând chiar și soiurile mai ieftine de cafea.

Principalele țări producătoare de cafea robusta se confruntă cu dificultăți în a satisface cererea în creștere, iar prețurile angro au atins niveluri record în ultimii 12 ani. Seceta a afectat culturile din Brazilia, al doilea cel mai mare producător mondial de cafea robusta, în timp ce precipitațiile abundente ridică îngrijorări cu privire la producția Indoneziei.

Această criză a cafelei are un impact semnificativ în Europa, mai ales în Germania, care are cea mai mare piață a cafelei din regiune. Prețurile cafelei de tip instant au crescut cu aproape 20% față de anul trecut. Experții estimează că șansele de a rezolva această criză în viitorul apropiat sunt mici, mai ales că Vietnamul, cel mai mare producător mondial de cafea robusta, a avut cel mai mic volum de recoltă din ultimii patru ani, concentrându-se mai mult pe alte culturi, precum avocado și durian, pentru a face față creșterii prețurilor la îngrășăminte în urma tensiunilor geopolitice.

Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, livrările de boabe de cafea robusta în perioada octombrie-martie au crescut cu aproximativ 4% față de aceeași perioadă a anului precedent (2021-2022), indicând o creștere a cererii în ciuda scăderii producției.

Sursa: dcnews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *