Deși autoritățile iau măsuri pentru a reduce costurile facturilor și ale alimentelor, traiul de zi cu zi devine tot mai scump. În comparație cu acum trei ani, costul pentru coșul de consum necesar pentru un trai minim decent a crescut cu 40%

Diferențele sunt dramatice. Astăzi, bugetul alocat pentru mâncare, cheltuielile cu locuința, dar și educația, sănătatea și recreerea este cu 40% mai mare față de 2021. Casa și alimentele continuă să reprezinte cele mai mari cheltuieli.

Reporterul Mădălina Chițac relatează că, în comparație cu acum 3 ani, prețurile pentru produsele alimentare au crescut cu aproape 40%. În 2020, coșul de cumpărături cu alimente de bază pentru o familie formată din 2 adulți și 2 copii costa în jur de 1.500 de lei, în timp ce la final de 2023, același coș a ajuns să coste peste 2.100 de lei.

Un bărbat intervievat menționează că acum 3-4 ani, cu 5 lei putea cumpăra o merdenea și o cafea, în timp ce acum aceeași achiziție îl costă 9 lei.

Dragoș Frumosu, reprezentant al sindicatului industriei alimentare, explică că prețurile au crescut din cauza unor factori evidenți, precum creșterea prețurilor la energie electrică, gaze și combustibil, după pandemie. Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază nu a avut rezultate pozitive, iar comercianții au reacționat prin creșterea prețurilor la alte produse.

Mai mult, plafonarea prețurilor la energie, introdusă în 2022, a avut un efect mai benefic, oferind un alibi statului pentru prețurile mai mici la energie. Totuși, conform estimărilor, aceste plafonări au dus la o reducere cu aproximativ 11% a cheltuielilor pentru alimente și energie, necesare unui trai decent.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *