O decizie care stârnește valuri de revoltă în rândul opiniei publice a fost luată marți, 17 iunie 2025, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii au stabilit că ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) nu mai au voie să efectueze cercetări penale decât în cazul angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Asta înseamnă că medicii, profesorii, funcționarii bancari sau politicienii aflați în vizorul DGA scapă de sub anchetă.
Decizia are efect imediat și lovește direct în sute de dosare de corupție, multe dintre ele în colaborare cu DNA. Sunt vizate dosare în care s-au adunat deja probe importante: interceptări, filaje, declarații, procese-verbale, expertize. Toate aceste probe riscă acum să fie anulate, iar anchetele, clasate.
Printre cei care ar putea scăpa de răspundere penală se numără Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, și Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății. Dosarele în care aceștia erau anchetați de DGA, în colaborare cu DNA, riscă să fie șterse cu buretele.
Cu alte cuvinte, Curtea Supremă limitează drastic competențele DGA, transformând-o într-o structură care mai poate urmări doar corupția din rândul polițiștilor, jandarmilor și pompierilor. Într-un context în care corupția continuă să afecteze profund sistemele-cheie ale societății – sănătatea, educația, administrația publică – această decizie este percepută de mulți ca un pas înapoi pentru Justiție.
Mai mulți specialiști în drept atrag atenția că decizia ar putea genera un efect de domino: suspendarea anchetelor, închiderea dosarelor, și mai ales pierderea încrederii în lupta anticorupție.
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook
sursa TYR info