Corina Crețu, fostul comisar european, susține că proiectul de construire a podului de la Brăila, finanțat în mare parte din fonduri europene, nu poate fi atribuit exclusiv unei persoane și critică faptul că realizarea unor investiții de acest fel este exploatată politic.
Crețu consideră că podul de la Brăila este un exemplu de succes și exprimă îngrijorarea cu privire la exploatarea politică a acestor proiecte în România. Ea evidențiază că nu este atât de afectată de podul de la Brăila, ci mai degrabă de situații similare, precum metroul din București în Drumul Taberei, care au fost lansate în campanii electorale.
Fostul comisar european menționează că a avut numeroase ședințe legate de metroul din Drumul Taberei și subliniază că guvernul Ponta a început proiectul cu cofinanțarea, iar apoi au fost ceruți bani suplimentari. Ea explică că experții de la Comisie i-au explicat că sumele necesare în România sunt întotdeauna duble în comparație cu alte proiecte similare, ca exemplu fiind menționat metroul din Varșovia.
Corina Crețu dezvăluie că România a primit o derogare care a crescut cofinanțarea din fonduri europene de la 75% la 85% din valoarea investiției. Ea subliniază că realizarea podului de la Brăila este de apreciat, dar precizează că acest proiect nu poate fi atribuit exclusiv unei persoane.
Crețu menționează că s-a spus că fostul premier Sorin Grindeanu a găsit finanțarea necesară pentru pod, dar subliniază că fiecare a avut propria contribuție, inclusiv Viorica Dăncilă, cu care a discutat despre proiectul podului.
Fostul comisar european apreciază faptul că podul a fost finalizat în nouă ani, descriindu-l ca fiind o situație fericită pentru România. În ceea ce privește ceremonia de inaugurare a podului, Crețu menționează că nu a fost invitată, în contrast cu deschiderea unei construcții similare în Croația, care a fost finanțată și aprobată în timpul mandatului său la Comisia Europeană.
Sursă: news.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.