Sursă foto: IgienaPHS

Începând cu 1 august 2023, a fost implementată o ajustare a prețurilor în Catalogul Național al Medicamentelor Autorizate de Punere pe Piață din România (Canamed).

Această corecție a adus includerea a peste 6.200 de medicamente în Canamed, iar în mare parte, prețurile acestora au crescut, mai ales pentru produsele mai accesibile, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară cu până la 14%. Datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în ultimul an, prețurile medicamentelor au crescut cu peste 15%, iar aceste creșteri au continuat și după corecția Canamed.

În luna august 2023, imediat după corecția Canamed, prețul mediu al medicamentelor a înregistrat o creștere de peste 20%, reprezentând un nivel-record pentru ultimele decenii. În luna următoare, în septembrie, s-a observat o ușoară scădere a prețurilor, însă acestea au crescut din nou în luna octombrie a aceluiași an. Conform datelor INS, în luna octombrie 2023, prețurile medicamentelor au crescut în medie cu 0,88% față de luna precedentă și cu 15,62% față de octombrie 2022.

Pentru comparație, în întregul an 2022, prețurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78%, marcând un nivel-record pentru ultimii 12 ani. O rată atât de semnificativă de creștere a prețurilor medicamentelor nu a mai fost atinsă de cel puțin două decenii în România.

Anul precedent în care România a consemnat o creștere considerabilă a prețurilor medicamentelor a fost în 2010, când prețurile au crescut, în medie, cu 7,86% față de anul anterior (decembrie 2010/decembrie 2009). Prețurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripție sunt reglementate în România, așa cum se întâmplă și în restul Uniunii Europene, pentru a reduce variațiile de costuri.

Creșterea prețurilor cele mai semnificative după corecția Canamed a fost observată la medicamentele ieftine. Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.346/2023 a introdus prevederi în cadrul corecției Canamed din acest an, care au permis „indexarea prețurilor de producător maxim pentru medicamentele cu o valoare sub 25 lei cu până la 14%, iar pentru cele cu valori între 25 și 49,99 lei cu până la 7%.”

Această indexare a fost aplicată și prețurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care reprezintă referința pentru respectivele medicamente. Decizia a fost luată în urma solicitărilor făcute de reprezentanții producătorilor de medicamente din România către autorități, datorită creșterii prețurilor la materiile prime și materialele necesare în industria farmaceutică.

Prețurile maxime stabilite de Ministerul Sănătății în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor, distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu autoritățile de sănătate, casele de asigurări de sănătate sau direcțiile de sănătate publică județene.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *