Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți un proiect de lege prin care, începând cu anul 2025, instituțiile de stat, inclusiv Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale și instituțiile publice subordonate acestora, vor organiza anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii. Proiectul reglementează participarea copiilor cu vârste de minimum 14 ani în procesele decizionale ale administrației publice centrale și locale, conform Agerpres.

Legea stipulează că aceste consultări vor consta în organizarea de evenimente sau activități dedicate, care să asigure un cadru de dialog protejat, stimulând astfel participarea copiilor în ceea ce privește temele de interes pentru ei. Instituțiile vor dezvolta un mecanism dedicat pentru consultările cu copiii, activat în funcție de deciziile care afectează drepturile acestora.

De asemenea, autoritățile vor publica informații despre activitățile și oportunitățile de implicare a copiilor pe site-urile lor, utilizând un limbaj accesibil. Aceste informații vor fi elaborate în colaborare cu copiii, pentru a se asigura că sunt adecvate și atractive pentru aceștia.

Proiectul prevede și desemnarea unui responsabil în fiecare instituție, care va coordona participarea copiilor, colaborând cu unități de învățământ, organizații non-guvernamentale și alte entități relevante, pentru a încuraja implicarea unui număr divers de copii, inclusiv din medii defavorizate sau aparținând minorităților naționale.

În termen de 120 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va propune un ghid privind organizarea consultărilor cu copiii. Proiectul a fost inițiat de Natalia Intotero, ministrul Familiei, și este susținut de 40 de deputați PSD și un deputat PNL. După ce a fost adoptat și de Senat, Camera Deputaților a devenit for decizional în acest caz.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews