Klaus Iohannis-facebook

La Summit-ul COP28 din Dubai, Președintele țării noastre a adus câteva explicații la planurile sale pentru securitatea noastră energetică

Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la conferinţa privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

La evenimentul de lansare a Declaraţiei privind triplarea capacităţii de energie nucleară la nivel mondial, şeful statului a spus: „Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali şi din industrie care îşi propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. În ceea ce priveşte România, strategiile noastre privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete”.

„În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unităţi CANDU la Centrala de la Cernavodă şi să construim şi să implementăm în România SMR-uri, reactoare modulare mici. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noştri din Statele Unite şi se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit. În dezvoltarea programului nostru naţional de energie nucleară, ne ghidăm după un set esenţial de principii şi priorităţi. Ne angajăm să asigurăm siguranţa pentru public şi pentru mediu, precum şi neproliferarea. Mai mult decât atât, România îşi propune, de asemenea, să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare”, a adăugat acesta.


Administrația Prezidențială a declarat că reprezentarea la COP28 este la cel mai înalt nivel, cu peste 140 de șefi de stat și de guvern confirmand participarea. Aceștia vor susține declarații naționale la Summitul Global privind Acțiunea Climatică, având intervenții limitate la aproximativ trei minute conform regulilor ONU.

COP28 se va desfășura pe o durată de două săptămâni, cu participarea a zeci de mii de negociatori, reprezentanți ai guvernelor, întreprinderilor, ONG-urilor și mediului academic, precizează Administrația Prezidențială.

„Prin această abordare, România îşi propune să beneficieze de multiplele efecte pozitive pe care acţiunea climatică le aduce planetei, economiei mondiale şi cetăţenilor, în special în materie de sănătate, locuri de muncă decente, sisteme alimentare sustenabile şi preţuri accesibile la energie”, a menţionat Administraţia Prezidenţială.

Studiile confirmă că obiectivul de zero emisii nete de carbon la nivel mondial poate fi atins doar până în 2050 cu investiții rapide, susținute și semnificative în energia nucleară. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Panelul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice consideră nuclearul ca o parte importantă a soluției la schimbările climatice și insecuritatea energetică.

‎Foto: Klaus Iohannis-facebook

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *