logo
RNTV Live

COP 28 – Cea mai mare Conferință pe tema schimbării climatice se va ține la Dubai începănd cu 30 noiembrie!

Captură ecran (192)
Constantin Corina

COP28 este cea de-a 28-a reuniune anuală a Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice, unde guvernele vor discuta despre cum să limiteze și să se pregătească pentru viitoarele schimbări climatice.

Summitul are loc la Dubai, în Emiratele Arabe Unite (EAU), în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023. COP înseamnă „Conferința părților”, unde „părțile” sunt țările care au semnat acordul inițial al ONU privind schimbările climatice în 1992.

Se speră că COP28 va contribui la menținerea în viață a obiectivului de a limita creșterea pe termen lung a temperaturii globale la 1,5 C. Acest lucru a fost convenit de aproape 200 de țări la Paris în 2015.

Ținta de 1,5C este crucială pentru a evita efectele cele mai dăunătoare ale schimbărilor climatice, potrivit organismului ONU pentru schimbările climatice, Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).

Încălzirea pe termen lung se ridică în prezent la aproximativ 1,1 sau 1,2 C în comparație cu vremurile preindustriale – perioada înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili la scară.

Cu toate acestea, lumea este pe cale de încălzire de aproximativ 2,5 C până în 2100, chiar și cu angajamentele actuale de a aborda emisiile. Fereastra pentru menținerea limitei de 1,5 °C în rază „se îngustează rapid”, spune ONU.

COP28 se va concentra pe:

  • accelerarea trecerii la surse de energie curată, pentru a „reduce” emisiile de gaze cu efect de seră înainte de 2030
  • oferirea banilor pentru acțiunile climatice din țările mai bogate către cele mai sărace și lucrând la un nou acord pentru națiunile în curs de dezvoltare
  • concentrarea pe natură și pe oameni

Cine va fi la COP28?


Peste 200 de guverne sunt invitate, deși liderii multor țări precum SUA, China și India încă urmează să-și confirme prezența.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va participa, iar Palatul Buckingham a confirmat că va participa și regele Charles. El va rosti un discurs de deschidere către delegați pe 1 decembrie.

Vor participa, de asemenea, organizații de caritate pentru mediu, grupuri comunitare, think tank-uri, companii și grupuri religioase.

Președinția, în colaborare cu campionii de înalt nivel și cu sprijinul Parteneriatului de la Marrakech, colaborează strâns cu Secretariatul UNFCCC pentru a dezvolta un program tematic integrat în acest an. Acest program va fi modelat în special în jurul viziunii Președinției COP28, așa cum a fost expusă în scrisoarea sa către părți, luând în considerare căile de acțiune pentru climă, Agenda revoluționară și Agenda de adaptare la Sharm El Sheikh. Scopul este să conducă transformările sistemice necesare în fiecare domeniu tematic pentru a îndeplini obiectivele stabilite în Acordul de la Paris.

În curând, campionii de înalt nivel și Secretariatul UNFCCC vor anunța detalii despre Parteneriatul de la Marrakech și programul Global Climate Action pentru COP 28, care vor face parte integrantă din acest program tematic extins desfășurat pe durata a două săptămâni.

Pentru mai multe informatii despre program vizitati COP28 Schedule & Agenda – Thematic Program – COP28 UAE.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNew

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor