logo
RNTV Live

Controversele privind dopajul în China au generat un răspuns vehement din partea guvernului, care neagă acuzațiile legate de implicarea a 23 de sportivi în astfel de practici

Flag_of_the_People’s_Republic_of_China.svg
Dudau Andreea Valentina

Executivul chinez a respins cu tărie afirmațiile conform cărora 23 de înotători au fost depistați pozitiv pentru trimetazidină, o substanță dopantă, înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2021. Autoritățile de la Beijing consideră că este vorba despre o contaminare accidentală, fără ca sportivii să fie conștienți de acest lucru!

Beijingul a respins ferm luni acuzațiile privind dopajul care vizează 23 de înotători chinezi, susținând că sunt “eronate”.

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat: “Aceste informații sunt înșelătoare și nu sunt reale”.

Cu trei luni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august), o anchetă realizată de televiziunea publică germană ARD și de New York Times a dezvăluit că 23 de înotători și înotătoare chinezi au fost testați pozitiv pentru trimetazidină la începutul anului 2021. Această substanță este interzisă încă din 2014, fiind considerată că îmbunătățește circulația sângelui.

Dintre cei 23 de sportivi chinezi depistați pozitiv, 13 au participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo câteva săptămâni mai târziu.

Ministerul chinez al Securității Publice a inițiat o anchetă, iar Agenția chineză antidoping (Chinada) a întocmit un raport în martie 2021, concluzionând că s-a produs o contaminare alimentară.

Într-o declarație dată publicității sâmbătă, Agenția Mondială Antidoping (WADA) a menționat că “nu poate exclude posibilitatea contaminării ca sursă a trimetazidinei”.

Wang a replicat luni, afirmând: “Agenția Mondială Antidoping a emis un răspuns foarte clar”.

“În urma unei investigații ample și detaliate a acestui incident de către Centrul antidoping chinez în 2021, s-a constatat că sportivii în cauză au consumat medicamente contaminate fără cunoștința lor”, a subliniat Wang. “De asemenea, doresc să subliniez că guvernul chinez a adoptat întotdeauna o poziție de toleranță zero față de dopaj”, a insistat el.

“Respectăm cu strictețe reglementările internaționale în această privință și ne angajăm ferm să protejăm sănătatea fizică și mentală a sportivilor. Susținem competiția loială în cadrul evenimentelor sportive și am contribuit activ la lupta globală împotriva dopajului”, a adăugat Wang.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor