Vineri, 23 august, Ambasadorul Rusiei în România, Vladimir Gheorghievici Lipaev, a vizitat Iașiul pentru a celebra ceea ce Kremlinul consideră a fi „eliberarea României de naziști” din 23 august 1944. Evenimentul, care includea o ceremonie la Cimitirul Eternitatea, a fost criticat vehement de istorici și specialiști în istorie din România, scrie Ziarul de Iași.

Conferențiarul Claudiu Topor de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a denunțat acest gest ca fiind o „provocare” și o „sfidare” din partea regimului putinist, care ar perpetua propaganda sovietică. „Este un act de propagandă tipic rusească, un gest provocator care nu reflectă adevărul istoric. Rusia nu a eliberat pe nimeni, ci a ocupat teritorii și a săvârșit abuzuri grave,” a declarat Topor.

Istoricul a subliniat că celebrarea de către Rusia a așa-zisei „eliberări” de către sovietici este o încercare de falsificare a istoriei. „În 23 august 1944, România a decis să părăsească Alianța cu Germania, dar nu pentru a fi „eliberată” de sovietici. Este un mesaj care distorsionează realitatea istorică și care face parte dintr-o campanie de propagandă rusească,” a adăugat Topor.

Topor a mai menționat că Rusia promovează o versiune a istoriei care susține că a „eliberat” diverse națiuni de sub ocupația nazistă, inclusiv Ucraina, dar aceasta este percepută ca o tentativă de a estompa suferințele reale și abuzurile comise în timpul ocupației sovietice.

„Acest discurs este extrem de periculos și amplifică tensiunile politice actuale. Este o încercare deliberată de a rescrie istoria și de a influența percepțiile în contextul actual al conflictelor internaționale,” a conchis istoricul.

Vizita Ambasadorului Rusiei și ceremoniile organizate au stârnit controverse și dezbateri aprinse, fiind interpretate de unii ca o provocare și o manipulare a percepției istorice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews