Oficiali ai administraţiei Trump le-au transmis unor angajaţi guvernamentali americani că echipa tehnologică DOGE, condusă de Elon Musk, foloseşte inteligenţa artificială pentru a monitoriza comunicaţiile din cel puţin o agenţie federală, în căutarea mesajelor considerate ostile faţă de Donald Trump şi agenda sa, au declarat două surse pentru Reuters.

Acuzațiile vizează proiectul DOGE – Department of Government Efficiency – o inițiativă controversată a administrației Trump, despre care se spune că acționează într-un mod opac, utilizând tehnologia AI într-un mod fără precedent în administrația federală. Sursele susțin că DOGE, condus de Musk, a început să monitorizeze limbajul angajaților în aplicații precum Microsoft Teams, în special în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), căutând expresii critice la adresa lui Trump sau a lui Elon Musk.

DOGE utilizează Grok, un sistem AI dezvoltat de Musk ca alternativă la ChatGPT, pentru a evalua comportamentul angajaților și a identifica ceea ce administrația consideră „acte de neloialitate”. De asemenea, echipa ar folosi aplicația Signal – cu mesaje care dispar automat – o practică ce ar putea încălca reglementările federale privind păstrarea documentelor oficiale. Acest lucru ridică semne de întrebare privind transparența și legalitatea acțiunilor DOGE.

La EPA, efectele se resimt deja: peste 600 de angajați au fost suspendați, iar bugetul instituției a fost redus cu 65%. În același timp, la Oficiul pentru Managementul Personalului (OPM), accesul la platforma cloud a fost restricționat drastic, doar două persoane având drepturi de administrare: un angajat de carieră și Greg Hogan, un numit politic cu experiență într-un startup AI.

Administrația Trump susține că DOGE este un instrument eficient de reducere a corupției și a risipei, cu scopul de a economisi 1.000 de miliarde de dolari din bugetul federal. Totuși, experți în etică și securitate cibernetică avertizează că această inițiativă poate reprezenta un abuz de putere și o amenințare la adresa libertății de exprimare.

Kathleen Clark, specialist în etica guvernamentală, afirmă că utilizarea aplicației Signal pentru evitarea circuitului oficial de documentare este suspectă și subminează procesele democratice. „Pare o metodă de a descuraja exprimarea liberă a angajaților guvernamentali”, a declarat aceasta.

În plus, DOGE ar ocoli în mod frecvent procedurile instituționale standard, folosind instrumente precum Google Docs în locul sistemelor oficiale pentru redactarea și circulația documentelor. O organizație pentru transparență, Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW), a obținut în instanță un ordin pentru ca DOGE să predea documente oficiale, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns.

Nici Casa Albă, nici Elon Musk și nici echipa DOGE nu au oferit comentarii oficiale cu privire la acuzațiile făcute.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.