logo
RNTV Live

Controalele temporare ale Sloveniei la granița cu Ungaria, menținute până la 22 ianuarie

CONTROALE – TRAFIC RUTIER – BOTOSANI
Tudor Teodora

Miercuri, Guvernul de la Bratislava a anunțat că Slovacia va menține controalele temporare la frontiera cu Ungaria până la data de 22 ianuarie, prelungind astfel o măsură destinată să prevină un posibil nou val de imigrație ilegală, conform informațiilor Reuters citate de Agerpres.

Slovacia a impus controale la frontiere la data de 5 octombrie, în urma unor măsuri similare adoptate de țările vecine Polonia, Cehia și Austria. Aceste controale, inițial programate să înceteze la 22 decembrie, au fost extinse în urma deciziei guvernului slovac.

În cursul anului 2023, Slovacia a consemnat o creștere semnificativă, de șapte ori, a numărului de migranți ilegali, predominant bărbați tineri din Orientul Mijlociu și Afganistan, aflați în tranzit prin Ungaria către țări occidentale mai dezvoltate, precum Germania. Controalele la frontiere au condus la o reducere semnificativă a numărului de migranți ilegali reținuți, scăzând de la 6.809 în octombrie la 34 în noiembrie, conform datelor prezentate de Ministerul de Interne în justificarea prelungirii măsurii.

Prim-ministrul slovac Robert Fico, revenit la conducere luna trecută pentru un al patrulea mandat, a câștigat alegerile din septembrie promițând să protejeze frontierele țării de imigrația ilegală. Statele membre ale spațiului Schengen, precum Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria, Austria și Germania, au implementat în ultimele luni măsuri de control la granițe.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor