Cele două mari federații sindicale din sectorul public de Sănătate, respectiv Solidaritatea Sanitară și Sanitas, au oficializat semnarea contractului colectiv de muncă pentru perioada 2023 – 2025 într-un anunț făcut de cele două organizații sindicale.

Este important de menționat că primul contract colectiv de muncă din România în sectorul public de Sănătate a fost încheiat în luna martie a anului 1992. Negocierile pentru acest nou acord au durat mai mult de un an pentru Sanitas și aproximativ 10 luni pentru Solidaritatea Sanitară. Ambele federații consideră că acest contract colectiv de muncă aduce beneficii semnificative membrilor de sindicat din sectorul public de Sănătate.

Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, a subliniat că drepturile angajaților pe care îi reprezintă sunt mai bine protejate în urma semnării acestui contract și că acesta adaugă drepturi suplimentare. Documentul se aplică angajaților din toate instituțiile sanitare aflate sub Ministerul Sănătății, precum și celor subordonate autorităților locale și instituțiilor publice cu rețea sanitară proprie.

Semnarea acestui contract colectiv de muncă la nivelul sectorului public de Sănătate înseamnă că orice negociere a unui contract colectiv de muncă la nivelul unei unități sanitare trebuie să includă cel puțin prevederile prevăzute în acest contract sectorial.

Federația Solidaritatea Sanitară a evidențiat faptul că noul contract colectiv de muncă din domeniul Sănătății aduce angajaților mai multe drepturi esențiale, cum ar fi drepturi suplimentare legate de concediul de odihnă, dreptul angajaților care lucrează în ture la o pauză de masă de 30 de minute, recunoașterea dreptului la concediul de odihnă neefectuat în anii anteriori și recunoașterea dreptului la a recupera orele suplimentare efectuate și nerecuperate sau neplătite.

De asemenea, se stipulează că calculul indemnizației de concediu de odihnă trebuie să includă și drepturile salariale aferente indemnizației de hrană, făcând această procedură obligatorie pentru toate unitățile.

Documentul mai conține și o anexă dedicată armonizării între viața profesională și cea personală, care aduce o serie de drepturi specifice, inclusiv cele legate de flexibilizarea timpului de lucru.

În contractul colectiv de muncă sunt prevăzute, de asemenea, termene de 3 și 6 luni pentru implementarea unor măsuri negociate de sindicate.

Federația Solidaritatea Sanitară a menționat că implementarea acestor anexe depinde de disponibilitatea Ministerului Sănătății de a-și respecta angajamentele și de sprijinul oferit de angajații din sectorul sănătății.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *