Sursa foto: Primăria Municipiului Bucureşti

Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială (DGASMB), a lansat la ARCUB raportul de cercetare Planet Youth 2024–2025, un studiu care oferă o imagine detaliată a consumului de substanțe în rândul adolescenților din Capitală

Cercetarea, desfășurată în 60 de licee pe un eșantion de peste 8.000 de elevi de clasa a X-a, analizează nu doar consumul propriu-zis, ci și mediul social, familial și școlar în care trăiesc acești tineri.

Rezultatele sunt îngrijorătoare: 68% dintre elevi au consumat alcool cel puțin o dată, 37% s-au îmbătat, iar 45% au folosit țigări electronice. De asemenea, 7% au declarat că au consumat canabis, iar 36% au început să bea alcool la vârste fragede, de 13 ani sau mai puțin. În plus, aproape o treime dintre adolescenți primesc alcool chiar de la membrii familiei.

Modelul Planet Youth, inspirat de succesul Islandei în reducerea consumului de droguri în rândul tinerilor, pune accent pe colectarea de date reale, implicarea activă a comunității și cooperarea dintre autorități, părinți, cadre didactice și ONG-uri. Fondatorul programului, Jón Sigfússon, prezent la lansare, a explicat că protecția tinerilor începe cu înțelegerea contextului în care trăiesc și cu sprijinul constant al adulților din jurul lor.

Cosmina Simiean Nicolescu, Directorul General al DGASMB, este de părere că rezultatele cercetării efectuate de DGASMB oferă o bază solidă pentru înțelegerea cauzelor care pot duce la consumul de droguri în rândul tinerilor: „Ele evidențiază importanța mediului familial și școlar, a timpului liber și a relației cu părinții și profesorii. Acolo unde adolescenții nu se simt confortabil sau nu au o bună relație cu mediul în care trăiesc și învață, riscul de a dezvolta comportamente de consum crește. Studiul subliniază și faptul că obiceiuri aparent minore, cum ar fi utilizarea țigărilor electronice, sunt deseori trecute cu vederea, dar pot deveni factori favorizanți ai consumului de substanțe. Timpul petrecut cu familia, sprijinul emoțional, sentimentul de apartenență – toate aceste elemente influențează deciziile adolescenților”.

Planet Youth este un program de prevenire a consumului de droguri care continuă activitatea Youth in Europe – Evidence Based Primary Prevention, fiind considerat unul dintre cele mai mari programe de promovare a unui stil de viață sănătos din lume.