Sursă foto: Antena3CNN

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că va avea consultări cu reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale relevante în domeniul asistenței sociale în legătură cu condițiile oferite în centrele de îngrijire a vârstnicilor și persoanelor cu handicap. Cu toate acestea, Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), una dintre organizațiile reprezentative care avea un protocol de control neanunțat în aceste centre, a refuzat să participe la discuții după denunțarea unilaterală a protocolului de către minister.

Conform unei declarații a Ministerului Muncii, „Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, se va întâlni la ora 17 la sediul ministerului cu reprezentanți ai ONG-urilor relevante din domeniul asistenței sociale pentru a identifica soluții care să permită implicarea ONG-urilor în verificarea condițiilor din centrele de vârstnici și persoane cu handicap”.

Printre organizațiile care vor participa la consultări se numără Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, SERA România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Fundația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale, CARITAS România, Arhiepiscopia Bucureștilor, World Vision România, Asociația Umanitară Concordia, Fundația GERON și Hope and Home for Children.

Cu toate acestea, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), una dintre organizațiile reprezentative, a refuzat să participe la consultări, solicitând demiterea ministrului Muncii, Marius Budăi. Potrivit CRJ, Budăi este „responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor în aceste centre”. Organizația a menționat că a informat Ministerul Muncii încă din anul precedent despre încălcările drepturilor persoanelor internate în centrele din județul Ilfov prin mai multe adrese. Cu toate acestea, CRJ a fost notificată printr-o adresă semnată de Marius Budăi că protocolul de colaborare pentru vizitarea neanunțată a centrelor rezidențiale a fost denunțat unilateral, deoarece CRJ nu a „blurat” imaginile unor beneficiari, conform motivului prezentat de minister.

CRJ consideră că acțiunile ministrului și ale secretarului de stat au avut scopul de a opri activitățile de monitorizare și de a ascunde condițiile care conduc la încălcarea drepturilor omului. În scrisoarea adresată premierului Marcel Ciolacu, CRJ subliniază că activitatea organizației ar trebui cercetată în contextul anchetelor actuale privind abuzul în serviciu. De asemenea, organizația menționează că stenogramele care circulă pe internet arată intimidarea și desființarea CRJ de către angajații din sistemul public de asistență socială, ceea ce demonstrează conexiunea dintre sistemul public și conducerea furnizorilor de servicii sociale privați din județul Ilfov.

Sursă: stiripesurse

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *