Prefectura Prahova a emis un punct de vedere asupra Hotărârii de Consiliu Local privind înfiinţarea propriei firme de termoficare, instituția care verifică legalitatea actelor adoptate de autoritățile publice locale considerând că este nelegală.  În acest context, actul legislativ va fi introdus din nou pe ordinea de zi într-o viitoare ședință a Consiliului Local Ploiești, astfel încât să fie îndreptate toate erorile de ordin juridic, iar municipalitatea să aibă propria societate de termoficare.

 Consilierul local George Botez este de părere că este absolut necesar ca Primăria Ploiești să aibă propria societate de termoficare.

”Da, acest proiect de Hotărâre trebuie reintrodus. Înființarea acestei societăți este absolut necesară în actualul context”, a susținut Botez.

Reprezentantul legislativului ploieștean susține că lipsa banilor a dus la sistarea apei calde în municipiu și că va fi nevoie de un sprijin financiar din partea Consiliului Județean Prahova.

”Orice asociere pe principiul <<unii cu caii, alții cu călăreții>> o să fie generatoare de probleme. Cred că în momentul în care Primăria Ploiești va avea sub control atât producția, cât și distribuirea agentului termic va putea să verifice zonele în care există lipsă de eficiență, va putea să lucreze pentru obținerea de fonduri pentru refacerea întregului sistem în timp. Ca sursă imediată de producer a energiei, problema nu este legată  de funcționalitate, ci de lipsa banilor la primărie pentru achiziționarea de gaze. Fiind vorba despre acest lucru, iar banii nu apar prin copaci, cel puțin nu era așa când am verificat eu, singura modalitate de susținere a primăriei la acest moment este o asociere cu Consiliul Județean prin care, cel puțin pentru o perioadă, să fim creditați cu suma necesară pentru achiziționarea de gaze.

Fac remarca, și vreau să fiu foarte bine înțeles, că în momentul în care primăria va opera ea acest sistem integral va putea să aibă anumite avantaje și aici mă refer la posibilitatea de achiziţionare a gazel în sistem subvenționat, ceea ce înseamnă în mod practic un cost de 25-30% din valoarea prețului de piață al gazelor existent la acest moment.

Recunosc că e vorba de preocupare, e vorba să vrei să faci lucrul ăsta, e vorba să  găsești niște oameni care sunt dispuși să rezolve această chestiune.

Important este să muncim, să rezolvăm problemele și să o lăsăm mai ușor cu conferințele de presă pentru că iarăși, din ultimele mele verificări, am constat că aceste conferințe de presă nu generează nici apă caldă și nici căldură în apartamente”, a mai precizat consilierul local George Botez.

Consilierul local a ținut să tragă și un semnal de alarmă în ceea ce privește posibilitatea municipalității de a mai acorda subvenție la gigacalorie pe viitor.

”Până la urmă totul se învârte în jurul banilor. La această oră, sper să nu greșesc cu privire la exactitatea cifrelor, în bugetul localității mai există undeva în jur de 18-20 milioane de lei pentru subvenție, iar pentru Veolia există înregistrate facturi restante de 117-120 milioane lei. Așadar suntem în minus cu 100 milioane numai dacă discutăm de relația cu Veolia. Dacă adăugăm și relația cu noul operator, cel temporar care a livrat apă caldă două luni și unde și acolo mai sunt câteva milioane bune, ajungem în situația în care pentru tot ce se va produce în perioada următoare să nu avem bani în buget pentru subvenție, iar atunci va veni adevărata catastrofă.  Bugetul local este închis pe tema subvenției. Nu văd de unde am avea resursele necesare  pentru a asigura subvenția, desi în anul 2019, noi ne-am angajat față de cetățenii ploieștiului să plătim subvenție până la sfârșitul anului 2023.

Așadar, nu sunt bani pentru cumpărarea de gaze, nu sunt bani pentru plata subvenției. Dacă rezolvăm problema cumpărării gazelor în sistem subvenționat, vom avea posibilitatea să ducem prețul undeva mai jos decât orice alt operator pentru că, orice operator, pe bună dreptate, are menirea să aibă un profit. Noi am putea, dacă primăria ar putea să opereze acest sistem să limităm cel puțin venitul existent și să transferăm banii economisiți către îmbunătățirea sistemului  ”,  a conchis George Botez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *