La doar 10 kilometri de Ploiești, în comuna Valea Călugărească, pe Drumul Vinului, se află Conacul Matac, un adevărat tezaur al patrimoniului românesc. Construit între 1901 și 1903 de inginerul Barbu Matac, pe terenul moștenit de la Cantacuzino, conacul a fost scena unor evenimente importante, inclusiv întâlnirea din 1969 între președintele american Richard Nixon și liderul cubanez Fidel Castro, organizată de Nicolae Ceaușescu.

Acest loc istoric a fost odată renumit pentru ospitalitatea sa și pentru degustările de vinuri care evidențiau tradiția viticolă românească. Însă, în prezent, Conacul Matac se confruntă cu o stare avansată de degradare. Planurile anterioare de restaurare și reintegrare în circuitul turistic au fost blocate de probleme legate de executantul lucrărilor, iar autoritățile locale nu au manifestat suficient interes pentru salvarea acestui monument de patrimoniu.

Dacă nu se iau măsuri urgente, Conacul Matac riscă să fie redus la statutul de amintire, pierzând astfel oportunitatea de a deveni un centru cultural și turistic valoros pentru iubitorii de istorie și vinuri.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews