Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Grecești din Ierusalim a exprimat dezaprobarea față de atacul din cursul nopții asupra celei mai vechi biserici din Gaza, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Ortodoxe din Ierusalim. De asemenea, el a îndemnat comunitatea ortodoxă și cea catolică să se ridice împotriva Israelului și să nu se limiteze doar la rugăciuni.

Atacul aerian care a cauzat daune semnificative Bisericii Sfântul Porfirie din Gaza a fost denumit „un veritabil dezastru” și „o agresiune asupra moștenirii creștine” de către Arhiepiscopul Atallah Hanna, cel care deține funcția de Arhiepiscop grec-ortodox al Sevastiei din Ierusalim.

„Facem un apel urgent la Sanctitatea Sa Papa și la șefii bisericilor din întreaga lume să își ridice vocea și să nu se mulțumească doar cu rugăciuni”, a adăugat Hanna într-o declarație scrisă.

40 de victime ar fi bilanțul

Nu a fost comunicat un raport definitiv cu privire la explozie. Potrivit unor surse palestiniene intervievate de Al-Jazeera, s-a menționat că numărul victimelor a atins aproximativ 40 de persoane.

Nu este clar câte persoane au fost afectate sau câte au fost rănite în incident. Imaginile video de la fața locului înregistrate în noaptea de joi spre vineri au evidențiat daune semnificative.

Vineri, Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat că „un perete al unei biserici din zonă a fost afectat” în urma loviturii FDI. Cu toate acestea, din imaginile disponibile, se poate observa că nu este vorba doar de deteriorarea unui perete, ci de o zonă mult mai extinsă afectată.

„În cursul zilei de astăzi, avioanele de luptă ale FDI au lovit centrul de comandă și control aparținând unui terorist Hamas implicat în lansarea de rachete și mortiere spre Israel”, a declarat FDI pentru CNN într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *