logo
RNTV Live

Comuna Ceatalchioi este în pericol din cauza războiului iar Primarul le cere ajutor autorităților! Satul este la 300 de metri față de zone des atacate

Primarul-Cernega
Constantin Corina

Primarul comunei Ceatalchioi face tot posibilul să ofere sprijin locuitorilor din satul Plauru, situat la doar 300 de metri distanță de portul Izmail, care a tot fost atacat în ultima vreme.

Tudor Cernega este primarul comunei Ceatalchioi și a solicitat autorităților sprijin pentru locuitorii satului Plauru, care, de mai bine de o lună, au semnalat că dronele rusești atacă portul ucrainean Izmail survolând casele lor, unele dintre ele fiind amenintate de drone ce cad.

Tudor Cernega a declarat pentru Agerpres în felul următor: “În timpul întâlnirii cu ministrul Apărării (desfăşurată miercuri după-amiază – n.r.) am luat în calcul inclusiv posibilitatea strămutării benevole. Rămâne ca eu să iau legătura cu localnicii, iar celor care doresc să fie strămutaţi benevol să li se asigure aceleaşi condiţii ca şi celor din Ucraina, cazare şi mâncare. Consider că aceeaşi tensiune cauzată de război o au şi locuitorii din satul Plauru. Navele au intrat în spaţiul românesc al Dunării, nu mai ai loc unde să arunci plasele, iar statul român şi-a luat mâna de pe noi”.

Marcel Niţă este unul din tulcenii din satul Plauru care a luat parte la mai multe evenimente ajungând să nu se mai teama de atacurile ruseşti.

“Prima dată când a bubuit, mi s-a speriat fata cea mare, dar acum nu se mai sperie. Iese şi ea şi se uită. Nu aş pleca din sat. De ce să plec? Ei au treaba lor, acolo. Deocamdată, stăm pe locurile noastre. Sunt săracii şi mai rău. Am neamuri în Odessa (Ucraina) şi mi-au trimis fotografii când i-au bombardat. Alaltăseară (în noaptea de luni spre marţi), când a bubuit, mi-a căzut un geam de la balcon. S-a spart în trei bucăţi”, a spus Marcel Niţă.

“Ei, cum să nu ne fie teamă? Dar astea sunt ca şi cum tragi cu praştia? Când te culci, te gândeşti dacă dimineaţa te mai trezeşti. În rest, ce-o da Domnul! (…) Nu m-aş muta din sat, pentru că sunt nişte mincinoşi. În 2010 (an în care cotele mari ale Dunării au dus la inundarea caselor din comuna Ceatalchioi – n.r.), am rămas fără două corpuri de casă, am şi acum actele de proprietate şi proiectele, am făcut apoi alte proiecte, am dat alţi bani şi nu mi-au dat niciun leu. Şi ne-au minţit că primul despăgubit va fi soţul meu. Am avut asigurare şi nici măcar 50% nu mi-au dat despăgubiri”, a afirmat o femeie din satul Ceatalchioi.

Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naţionale, a fost miercuri în comuna Ceatalchioi şi s-a întâlnit cu oamenii din satul Plauru. Acesta a spus în urma vizitei:

“Era normal, cred eu, să venim să îi asigurăm pe oameni şi de suportul nostru, dar şi să încercăm să explicăm cumva că România, la acest moment, nu se află în nicio formă de conflict şi că nu sunt semne de agresiune împotriva României. Aşa cum era normal să îi întrebăm ce putem face pentru ei în situaţia în care îşi doresc, de exemplu, ca pentru o perioadă cei din Plauru, unde sunt 25 de suflete, fiind exact vizavi de portul din Izmail, dacă doresc să fie ajutaţi să treacă peste această perioadă, noi să o putem face”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor