Sursă foto: Digi24

Unele state europene, inclusiv România, s-au confruntat cu dificultăți în aprovizionarea cu medicamente comune în ultimul sezon rece, cauzate de creșterea consumului din cauza epidemiilor de boli infecțioase.

Pentru a evita repetarea unei astfel de situații, Comisia Europeană, alături de șefii agențiilor pentru medicamente și Agenția Europeană a Medicamentului, a lansat recomandări de acțiuni pentru a preveni discontinuitățile în aprovizionarea cu antibiotice esențiale, utilizate în tratarea infecțiilor respiratorii în sezonul următor de iarnă.

Aceste recomandări au fost elaborate prin intermediul Grupului executiv de coordonare privind discontinuitățile și siguranța medicamentelor (MSSG) și au ca scop completarea procesului de elaborare a unei liste de medicamente esențiale în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a subliniat că va monitoriza situația în cooperare cu statele membre ale UE și, în cazul necesității, va iniția proceduri de achiziții comune pentru țările membre. Aceasta are drept scop asigurarea unei gestionări mai eficiente a aprovizionării cu medicamente esențiale și prevenirea situațiilor în care acestea devin indisponibile sau sunt insuficiente într-o anumită regiune sau perioadă.

Pentru a nu exista riscuri privind aprovizionarea cu antibiotice esențiale la iarnă, MSSG recomandă trei măsuri proactive:

  • Creșterea producției de antibiotice cheie: pentru a evita crizele de medicamente în toamna și iarna care urmează, EMA și HERA vor colabora cu DAPP pentru a intensifica măsurile de creștere a producției. Acțiunile demarate înainte de sezonul rece ar trebui să ofere producătorilor suficient timp pentru a se asigura că au o capacitate de producție suficientă pentru a acoperi cererea.
  • Monitorizarea cererii și ofertei: EMA și Comisia Europeană, împreună cu statele membre, vor monitoriza cererea și oferta, în cooperare cu companiile producătoare de medicamente. Totuși, tuturor părților implicate li se solicită să comande medicamente în cantități normale, fără a face stocuri excesive. Stocarea de medicamente poate pune o presiune suplimentară asupra aprovizionării și poate cauza sau agrava penuria.
  • Conștientizarea publicului și utilizarea prudentă: Antibioticele trebuie utilizate cu prudență pentru a-și menține eficacitatea și pentru a evita rezistența la antimicrobiene. Medicii au un rol esențial în acest proces, iar antibioticele trebuie prescrise doar pentru tratarea infecțiilor bacteriene, nefiind potrivite pentru tratarea infecțiilor virale precum răceala și gripa. De asemenea, sunt recomandate inițiative de sensibilizare a cetățenilor.

EMA și Comisia Europeană vor ține legătura cu producătorii de medicamente pe tot parcursul anului pentru a detecta din timp orice lipsuri neașteptate de aprovizionare și pentru a lua măsurile necesare.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *