Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere prognoza privind creșterea economică a României pentru acest an, estimând o creștere de 1,4% din PIB, precum și deficitul bugetar, care ar urma să ajungă la 8,6% din PIB (în termeni ESA)!

Această revizuire reflectă incertitudinile economice cauzate de impunerea tarifelor americane, dar și de creșterea volatilitații politice și fiscale interne, se arată în prognoza de primăvară a CE, publicată luni.

Estimarea pentru deficit nu include efectele reformei fiscale, încă neimplementate de Guvern, care ar putea reduce semnificativ deficitul, precizează Comisia.

Anterior, în prognoza de toamnă, CE anticipa o creștere economică de 2,5% pentru 2025 și un deficit bugetar de 7,9% din PIB, conform Profit.ro.

Conform planului fiscal agreat cu CE, România are o țintă de deficit bugetar de 7% din PIB pentru acest an. Deficitul bugetar în termeni ESA a fost de 9,3% din PIB în 2024, cel mai ridicat nivel din UE.

„După un 2024 slab, economia României părea să accelereze la începutul anului 2025, datorită în special construcțiilor, agriculturii, serviciilor și perspectivelor de export mai bune. Totuși, incertitudinile legate de tarifele americane și volatilitatea politică și fiscală internă sunt așteptate să reducă exporturile, încrederea economică, investițiile și consumul. Astfel, se preconizează o creștere moderată a PIB-ului real de 1,4% în 2025, urmată de o consolidare la 2,2% în 2026. Inflația va scădea, dar va rămâne ridicată, iar șomajul va scădea ușor. Deficitul bugetar, care a fost de 9,3% din PIB în 2024, alimentat de creșteri semnificative ale salariilor și pensiilor, este estimat să scadă ușor la 8,6% în 2025 și 8,4% în 2026, reflectând un pachet de măsuri implementat la finalul lui 2024”, arată CE.

Comisia avertizează că Guvernul a întârziat aplicarea reformei fiscale promise, care ar ajuta la reducerea deficitului. „Deficitul public a ajuns la 9,3% din PIB în 2024, influențat de majorările salariale din sectorul public, pensii și plăți de dobânzi.

La finalul anului 2024, Parlamentul a adoptat un pachet de consolidare fiscală, echivalent cu aproximativ 2% din PIB, care include o înghețare nominală a salariilor și pensiilor și măsuri de venituri de 0,3% din PIB.

Astfel, deficitul este prognozat să scadă la 8,6% din PIB în 2025 și, dacă politicile nu se schimbă, la 8,4% în 2026”, se arată în raportul Comisiei Europene.