Comisia Europeană a propus marți măsuri mai stricte pentru extinderea interdicțiilor de fumat în statele membre, conform unui comunicat oficial. Noua inițiativă sugerează ca statele membre să extindă politicile de mediu fără fum de tutun la zonele publice în aer liber, pentru a proteja mai bine copiii și tinerii.

Recomandările includ interzicerea fumatului în zone precum parcuri de distracții, ștranduri, zone exterioare în apropierea spitalelor și școlilor, clădiri publice și stații de transport în comun. De asemenea, Comisia Europeană sugerează extinderea interdicțiilor și pentru produsele din tutun încălzit (HTP) și țigările electronice, având în vedere efectele negative asupra sănătății cauzate de expunerea pasivă la fumul acestora.

Este important de menționat că aceste recomandări sunt facultative, deoarece Uniunea Europeană nu are competențe directe în domeniul politicilor de sănătate. Prin urmare, statele membre nu pot fi sancționate dacă aleg să ignore aceste sugestii.

Această inițiativă se aliniază cu obiectivele Planului European de Luptă împotriva Cancerului, care vizează crearea unei „generații fără tutun” până în 2040, cu scopul de a reduce consumul de tutun sub 5% din populația UE. Fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancer, fiind responsabil pentru mai mult de un sfert din decesele cauzate de cancer în Uniunea Europeană, Islanda și Norvegia.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews