Sursa: romania.representation.ec.europa.eu

Pe data de 5 iulie Comisia Europeană a propus norme pentru a responsabiliza producătorii pentru întregul ciclu de viață al produselor textile și pentru a sprijini gestionarea durabilă a deșeurilor textile în întreaga UE.

Această iniţiativă va accelera dezvoltarea sectorului colectării separate, sortării, reutilizării şi reciclării textilelor în UE, în conformitate cu Strategia UE pentru textile durabile şi circulare.


Comisia propune introducerea unor sisteme obligatorii şi armonizate de răspundere extinsă a producătorilor pentru textile în toate statele membre UE. Sistemele de răspundere extinsă a producătorilor au reuşit să îmbunătăţească gestionarea deşeurilor provenite de la mai multe produse, cum ar fi ambalajele, bateriile şi echipamentele electrice şi electronice.

Propunerea abordează, de asemenea, problema exporturilor ilegale de deșeuri textile către țări care nu dispun de mijloacele necesare pentru a le gestiona. Noua lege ar clarifica ceea ce constituie deșeuri și ceea ce se consideră a fi textile reutilizabile, pentru a opri practica exporturilor de deșeuri deghizate ca și cum se face pentru reutilizare. Aceasta va completa măsurile ce vor asigura faptul că transferurile de deșeuri textile au loc numai atunci când există garanții că deșeurile sunt gestionate într-un mod ecologic rațional.

Propunerea Comisiei privind o modificare specifică a Directivei-cadru privind deșeurile urmează a fi examinată de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.

UE generează 12,6 milioane de tone de deşeuri textile pe an. Numai îmbrăcămintea şi încălţămintea reprezintă 5,2 milioane de tone de deşeuri, echivalentul a 12 kg de deşeuri pe persoană în fiecare an. În prezent, doar 22 % din deşeurile textile postconsum sunt colectate separat pentru reutilizare sau reciclare, în timp ce restul sunt adesea incinerate sau depozitate.

Mai multe informatii sunt accesibile în sursa citată.

‎Sursa foto: ekomodo.eus

Sursa: romania.representation.ec.europa.eu

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *