Vlad Olaru, comisar de poliţie în cadrul Biroului de Analiză a Informaţiilor din IPJ Buzău, a fost onorat de Europol cu titlul „Analistul operaţional de informaţii al anului 2024”.

Distincția a fost acordată în cadrul celei de-a 4-a ediții a conferinței CrimaCon, organizată de Europol în perioada 19-20 septembrie. Evenimentul a pus accent pe importanța activităților de training și coaching în domeniul analizei informațiilor, iar premiile au fost acordate atât pentru contribuțiile operaționale, cât și pentru cele strategice.

Olaru a fost recunoscut pentru „aportul analitic decisiv” în elaborarea a 12 materiale analitice complexe. Acestea au contribuit la documentarea unor activități infracționale de trafic de persoane desfășurate în România, Marea Britanie și Irlanda. Investigațiile, desfășurate în colaborare cu polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău și procurorii DIICOT, au condus la reținerea a cinci persoane și plasarea altor patru sub control judiciar, în aprilie 2023.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în România și Irlanda, au fost confiscate sume mari de bani și droguri, iar bunuri în valoare de peste 900.000 de euro au fost puse sub sechestru.

Corneliu-Cătălin Zetu, comisar-șef și director al Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor din cadrul IGPR, a subliniat importanța structurilor de analiză a informațiilor în lupta împotriva criminalității și menținerii ordinii publice. El a evidențiat că, datorită noilor tehnologii, poliția poate colecta și analiza datele mult mai eficient, identificând tipare infracționale și anticipând amenințările înainte ca acestea să se concretizeze.

Evenimentul CrimaCon a celebrat și activitatea altor specialiști din Irlanda, Spania și România, recunoscându-le contribuțiile în domeniul analizei informaționale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews