logo
RNTV Live

Comisarul european pentru Afaceri Interne dezvăluie termenul estimativ pentru aderarea României la Spațiul Schengen

ylva johansson
Theo Tănăsescu

“Nu suntem mulțumiți, așteptăm Bulgaria și România să adere la Schengen, inclusiv prin calea terestră”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, la finalul întâlnirii pe care a avut-o joi la Sofia cu ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, și omologul său român, Cătălin Predoiu. Ea a subliniat că țările noastre sunt mai bine pregătite decât alte state membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen. “Bulgaria și România merită să fie membri cu drepturi depline ale Schengen”, a afirmat ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, după întâlnirea cu omologul său român, Cătălin Predoiu, și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

“Anul trecut am obţinut progrese importante, da anul acesta trebuie să continuăm”, a menţionat ministrul român Predoiu. El a spus că Stoianov este “un ministru excelent, cu care lucrează foarte bine”. Cei doi i-au mulţumit comisarului Johansson pentru sprijinul privind admiterea în Schengen.

Schengen până la finalul anului

“Sunt aici pentru a sărbători că sunteţi deja în Schengen. Dar nu suntem mulţumiţi, trebuie să existe o soluţie şi pentru admiterea voastră terestră”, a spus Johansson. Ea a menţionat că în cadrul Comisiei Europene se vorbeşte despre stabilirea unei date pentru intararea celor două state şi terestru, până la sfârşitul anului. Sper să fiţi primiţi chiar la următoarea reuniune, ori cel puţin cât voi fi eu comisar european”, a spus Johansson.

“Dacă veţi fi primiţi şi terestru, vor fi forţe suplimentare de la Frontex la frontierele voastre, deci nu va fi un boom de migranţi, ci o mai bună pază la frontiere”, a explicat comisarul european. Ea a menţionat că este foarte mulţumită de ceea ce a facut Bulgaria din iunie anul trecut până în prezent. Iar ministrul bulgar Stoianov a subliniat că, de la începutul anului, încercările preîntâmpinate de intrare a refugiaţilor în Bulgaria au fost în număr de 7000. În aceeaşi perioadă a anului 2023, au fost de patru ori mau multe.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor