Vineri, 13 septembrie 2024, se împlinesc 111 ani de la tragicul zbor al pionierului aviației române, Aurel Vlaicu, care și-a găsit sfârșitul în încercarea de a traversa Carpații cu avionul său revoluționar, construit chiar de el. În amintirea acestui moment istoric, la Bănești va avea loc o ceremonie comemorativă ce promite să fie un omagiu vibrant adus acestui erou național.

Evenimentul va începe vineri, la ora 10.30, în fața Monumentului Aurel Vlaicu, unde oficialități, invitați de onoare și localnici din satul natal al aviatorului se vor aduna pentru a-i cinsti memoria. Pe lângă discursurile solemne, participanții vor fi încântați de momente artistice și spectaculoase demonstrații de zbor, un tribut adus visului neîmplinit al lui Vlaicu de a uni cerul românesc de pe ambele părți ale Carpaților.

Vlaicu, un pionier cu multe realizări, a fost decorat pentru zborurile sale de recunoaștere din timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, însă cea mai mare ambiție a sa a rămas stabilirea unei legături aeriene peste munți. Pe 13 septembrie 1913, la ora 15:20, și-a luat zborul pentru ultima dată. Deasupra localității Bănești, avionul său s-a prăbușit, punând capăt carierei unui erou care a împins limitele aviației.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews