O dezvăluire intrigantă! Comandantul unicului batalion de parașutiști din Armata României discută semnificația reală a „înălțimilor riscante”.
Ce a declarat locotenent-colonelul George Miron:
„Suntem singurul batalion de parașutiști din Armata României.
Trebuie să înțelegeți că cu această parașută (n.r. – PSP-M1) sărim de la înălțimi mici. Înălțimile periculoase nu înseamnă că sari de foarte sus.
E înălțime periculoasă – vorbim de peste 3.000 de metri, când sărim cu parașuta aripă și ea este specializată pentru structurile de forțe speciale și pentru grupurile de cercetare, deoarece amprenta lor trebuie să fie cât mai mică.
Dar pentru parașutarea în masă, la război, se sare sub 200 de metri. Vă închipuiți că sub 200 de metri îi faci cu mâna cetățeanului de jos. N-ai timp de reacție! Trebuie să fii foarte bine pregătit!
200 de metri la război, pe timp de pace ne antrenăm la 300 de metri, dar și acolo distanța este destul de mică. Rareori am reușit să sărim de la 350 de metri, în toate exercițiile internaționale.
Să zicem că aveam nevoie de timp sau am mai urcat cu 50 de metri, în momentul în care aveam mai multe aeronave și a trebuit să executăm parașutare în val, adică primul avion merge în 300 de metri, următorul avion merge în 350 de metri și trebuie să venim în timp cât mai scurt cu ei grupați, într-un anumit raion”.