Featured Video Play Icon

Stramosii smartphonurilor. Muzeul judetean Buzau are expusa o colectie de telefoane considerată cea mai mare de acest gen din ţară. Sunt piese în stare de funcţionare. Sunt expuse și câteva centrale telefonice. Putem vedea, printre altele, telefoane de cabină cu baterie locală şi centrală, modele digitale de masă şi perete, precum şi o serie de telefoane mobile, apărute pe piaţa românească în anii de după revoluţia din decembrie 1989

Colecţia de telefoane a Muzeului Judeţean Buzău cuprinde peste 300 de aparate telefonice de provenienţă românească și străină, de toate formele şi mărimile, și ilustrează cronologic istoria și rolul important pe care această invenție l-a avut şi îl are în viețile tuturor oamenilor.

Donația colonelului buzoian Nicolae Antohi, care a început să colecţioneze telefoane încă din anul 1975, constituie nucleul acestei colecții care cuprinde telefoane de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre, predominând cele civile din perioada interbelică.

Toate piesele, restaurate cu elemente componente originale, sunt în stare de funcţionare. Sunt telefoane civile şi militare, de masă şi de perete, telefoane publice, militare, staţii de emisie-recepţie şi centrale telefonice, cu baterie locală, cu baterie centrală şi automate, din România, Marea Britanie, Germania, Franţa, Suedia, Belgia, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Rusia. O piesă importantă a colecției o reprezintă aparatul telefonic de masă realizat artizanal, care datează din anii ‘50. Modelul a fost fabricat într-o serie mică, de până la 50 de bucăţi, şi a fost lucrat de către deţinuţii politici din penitenciarele româneşti. Cea mai veche piesă expusă în cadrul Colecţiei de telefoane este un aparat telefonic care datează din anul 1898.  

By Costin