logo
RNTV Live

Codul Silvic a fost votat de Senatul României! Care sunt principalele prevederi

438082893_970618728397464_3449594347545020432_n
Constantin Corina

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță cotarea Codului Silvic cu noi prevederi în Senatul României!

Cu 87 de voturi pentru, 3 abțineri și un vot împotrivă, proiectul a fost votat, indiferent de culoare politică. Le mulțumesc colegilor din Parlament!

Avem în sfârșit o lege care tratează corect frumusețile pădurii, pericolele asupra pădurii precum tăierile ilegale, activitățile economice cu risc de încălcare a legii sau problema populației dependente de lemnul de foc. – a anuntat Ministrul pe pagina sa de facebook.

Printre principalele prevederi din Codul Silvic se numără:

  • Asigurarea accesului liber pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară.
  • Confiscarea mijloacelor de transport pentru cei care transportă 20% sau cel puțin 5 metri cubi de lemn fără acte legale.
  • Interzicerea desfășurării activităților economice în domeniul silvic pentru personalul din autorități și din administrațiile silvice până la rudele de gradul II.
  • Interzicerea tăierilor rase în aproape jumătate din suprafața totală de pădure a țării, inclusiv în Parcurile Naturale (541.140 hectare), dar și în toate siturile Natura 2000 (5,5 milioane de hectare, din care aproape jumătate este acoperită de pădure).

Mircea Fechet subliniază că în prezent România se poate mândri cu unele dintre cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa. Munții noștri ascund încă păduri neatinse de piciorul omului. În țara noastră activează aproximativ 10.000 de companii în industria lemnului, contribuind cu peste 3,5% la PIB-ul național.

Această industrie are un rol crucial în balanța comercială a României, atât prin satisfacerea cererii interne, cât și prin export. Mai mult decât atât, acest sector asigură sute de mii de locuri de muncă în domeniul forestier, susținând astfel numeroase familii din țară. Nu trebuie uitat nici faptul că aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România depind de lemnul de foc pentru supraviețuirea lor de zi cu zi.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor