logo
RNTV Live

Cod roșu de avalanșă în Munții Bucegi și Făgăraș

Mihai Constantinescu

Este cod roșu de avalanșă în Munții Bucegi și Făgăraș. Meteorologii au anunțat că riscul este unul însemnat din cauza ninsorilor din ultimele zile, dar și a temperaturilor care au făcut ca stratul de zăpadă să fie instabil. Salvamontiștii recomandă evitarea traseelor montane în această perioadă, mai ales că ele sunt închise pe timpul iernii.

Cod roșu de avalanșă

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că a crescut riscul de avalanșă în masivele Bucegi și Făgăraș, după ninsorile din ultimele zile, și a emis cod roșul pentru zonele montante înalte. Potrivit ANM, în Bucegi, la peste 1800 m, stratul de zăpadă instabil de la suprafață, alcătuit într-o proporție considerabilă din zăpadă pulverizată, depășește pe alocuri 50-60 de cm, iar în zonele adăpostite, unde zăpada a fost depusă de vânt, acesta are dimensiuni mai mari. În zonele de creastă, sunt formate plăci recente de vânt, iar pe văi, troiene însemnate. În profunzime, stratul vechi este în general îngheţat și compact. Riscul declanșării avalanșelor este mare, de grad 4, existând pericolul declanșării spontane de avalanșe datorită grosimii stratului ușor și instabil de la suprafață, cât și la supraîncărcări, când stratul instabil din partea superioară poate fi dislocat. Sub 1800 m altitudine, stratul instabil de la suprafață este de asemenea consistent și va mai crește în următoarele 24 de ore. Acesta poate fi dislocat în condiții de supraîncărcări, dar izolat se pot declanșa și avalanșe spontane, mai ales în anumite zone adăpostite unde se întâlnesc depozite mai însemnate de zăpadă.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor