Sursă foto: Stirile ProTV

Vestul României, în pericol de inundații. Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundații. Zona este vizată și de o avertizare cod galben de ploi.

Someş, Crasna, Barcău și Crişul Repede sunt cele mai afectate bazine hidrografice. Hidrologii anunță că „având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.”

Iată unde este valabil codul de luni, la ora 16:00, până marți, la ora 09:00:

  • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Bihor şi Cluj);
  • Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare);
  • Crasna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Sălaj şi Satu Mare);
  • Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Sălaj şi Bihor);
  • Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Cluj şi Bihor).

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Sălaj şi Cluj.

Pentru a face față acestor condiții, este important să se ia în considerare următoarele măsuri de precauție:

  1. Fiți la curent cu informațiile: urmăriți actualizările emise de autorități, cum ar fi Serviciul Hidrologic de Stat și autoritățile locale, pentru a fi la curent cu evoluția situației și a avertizărilor emise.
  2. Evitați zonele inundabile: evitați deplasarea în zonele deja afectate de inundații sau zonele cu risc crescut de inundații. Respectați indicațiile și restricțiile emise de autorități în privința circulației în astfel de zone.
  3. Protejați-vă proprietatea: luați măsuri pentru a vă proteja bunurile înainte de a se produce inundațiile, cum ar fi mutarea obiectelor de valoare la etaje superioare sau în zone sigure, deasupra nivelului apei.
  4. Fii în siguranță: evitați să vă apropiați de râuri, podețe sau alte zone inundate. Apa în mișcare poate fi extrem de periculoasă. Nu încercați să traversați cursurile de apă inundate cu mașina sau pe jos.
  5. Fiți pregătiți: asigurați-vă că aveți o trusă de prim ajutor, baterii, alimente neperisabile și alte provizii de urgență la îndemână. Fiți pregătiți să faceți față situațiilor de urgență și să vă adaptați la schimbările rapide ale condițiilor meteorologice.

Sursă: stiripesurse.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *