Proiectul de lege asumat de coaliţia de guvernare, prin care se majorează vârsta de pensionare pentru magistraţi, a fost depus în Parlament. Proiectul introduce o aliniere atât la nivelul tuturor pensiilor de serviciu prin introducerea ratei de înlocuire unice de 65% aceeaşi pentru toţi beneficiarii de pensii de serviciu dar şi accelerarea creşterii vârstelor de pensionare pentru aceste categorii de persoane. Astfel, se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026 judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani.
Conform proiectului de lege, pensiile de serviciu ale magistraților vor fi calculate începând cu anul 2026 pe baza unei rate de înlocuire unice de 65%, față de 80% cât este în prezent. Măsura vizează alinierea pensiilor speciale cu sistemul public, în acord cu angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Inițiatorii subliniază că obiectivul este reducerea inechităților și asigurarea echității între categoriile de beneficiari.
Noua formulă prevede că magistrații și alte categorii juridice se pot pensiona doar dacă au cel puțin 25 de ani de vechime exclusiv în aceste funcții și dacă au împlinit vârsta minimă de 48 de ani, care urmează să crească gradual conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022. Pentru personalul Curții Constituționale, pensionarea se va face la vârsta standard de 65 de ani.
Proiectul mai prevede și ajustarea bazei de calcul pentru personalul auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor, reducând rata de înlocuire de la 80% la 65%. Inițiatorii subliniază că această schimbare va contribui la diminuarea discrepanțelor dintre pensiile de serviciu și cele din sistemul public de pensii.
Inițiatorii proiectului sunt liderii partidelor din coaliția de guvernare și liderul grupului minorităților, care susțin că aceste modificări sunt necesare pentru a implementa reforma pensiilor de serviciu cerută prin PNRR și pentru a promova principiile de justiție socială și sustenabilitate bugetară.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.