La Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), s-a constituit un „task force” cu scopul de a lupta împotriva cancerului. Acest grup va efectua o analiză exhaustivă a tuturor serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei și, ulterior, va determina care dintre aceste servicii ar trebui să fie acordate pacienților oncologici prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate din România, conform unui anunț făcut de CNAS.
Obiectivul acestui „task force” este să ofere o imagine cât mai detaliată asupra serviciilor medicale oferite în prezent pacienților oncologici prin intermediul sistemului de asigurări sociale de sănătate și să dezvolte un plan viabil pentru asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu al asiguraților la serviciile medicale, investigațiile și tratamentele finanțate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, conform declarației CNAS.
Grupul dedicat combaterii cancerului din cadrul CNAS este format din reprezentanți ai instituției și medici specializați în tratamentul cancerului.
Primul pas constă în realizarea unei analize complete a tuturor serviciilor medicale oferite în domeniul oncologiei, cuprinzând atât aspectele preventive, cât și cele terapeutice, incluzând medicina primară, serviciile medicale ambulatorii și cele spitalicești. Această analiză va evalua, de asemenea, serviciile medicale de suport asociate fiecărui județ în parte, conform comunicatului CNAS.
Următorul pas presupune stabilirea clară a serviciilor medicale care ar trebui să fie disponibile pacienților oncologici din România. Această definire se va realiza cu bază științifică și va ține cont de nevoile de servicii oncologice pe următorii cinci ani, pentru a asigura o reformare sustenabilă a serviciilor medicale acordate asiguraților, precizează CNAS.
Andrei Baciu, președintele CNAS, a declarat: „După ce vom avea o imagine clară asupra situației actuale, vom ști mai bine ce și unde lipsește. Este esențial să avem un plan pe termen mediu și lung de dezvoltare. Acesta va fi unul din obiectivele acestui task force.”
Potrivit datelor furnizate de CNAS, în primul semestru al acestui an, în Programul Național de Oncologie erau înregistrați 143.033 de pacienți, cu 19,9% din total în București, 8,2% în Cluj, 5,6% în Iași și 5,1% în Timiș. Prin această inițiativă, CNAS contribuie la punerea în aplicare a Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în România.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.