Președintele CNAS, Horațiu-Remus Moldovan, a prezentat la Congresul Național de Securitate și Sănătate în Muncă noile direcții privind colaborarea medicilor de medicina muncii cu cei aflați în relație contractuală cu casele de asigurări

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu-Remus Moldovan, a evidențiat, vineri, în cadrul Congresului Național de Securitate și Sănătate în Muncă, oportunitățile de colaborare dintre medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări, pentru a proteja sănătatea angajaților.

Potrivit CNAS, în baza scrisorilor medicale emise de medicii de medicina muncii, medicii de familie pot prescrie medicamente compensate, pot trimite pacienții la investigații paraclinice sau la consulturi de specialitate, conform competențelor profesionale. Totodată, cabinetele de medicina muncii pot încheia convenții cu casele de asigurări pentru recunoașterea biletelor de internare emise de medicii care activează în aceste unități.

Horațiu-Remus Moldovan a subliniat că medicul de medicina muncii are un rol esențial în consilierea angajatorilor și a angajaților pentru promovarea sănătății în muncă și îmbunătățirea mediului profesional. El a lansat un apel către cei peste 400 de specialiști prezenți la congres să informeze angajații despre serviciile de prevenție decontate de CNAS, atrăgând atenția că depistarea precoce a bolilor grave este în beneficiul angajatorilor, prevenind pierderea capacității de muncă pe termen lung.

Oficialul CNAS a menționat că Ministerul Sănătății derulează un program național de prevenire a îmbolnăvirilor cauzate de factori de risc din mediul de viață și muncă și a îndemnat și alte instituții să sprijine activ demersurile de prevenție.

În cadrul intervenției sale, Moldovan a enumerat prioritățile CNAS pentru perioada următoare: modernizarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS), digitalizarea completă a relației medic-pacient și medic-medic („zero hârtie”), eficientizarea cheltuielilor în sănătate și facilitarea accesului pacienților la programări.

Moldovan a încheiat cu faptul că sumele plătite de asigurați acoperă aproximativ jumătate din costurile serviciilor medicale, restul fiind completate de bugetul de stat, ceea ce subliniază nevoia unei gestiuni eficiente a fondurilor publice în sănătate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.