Radiologia este una dintre domeniile medicale care au adoptat tehnologia de stocare în cloud și cloud computing. Această decizie a fost influențată de creșterea rapidă a numărului de imagini digitale care necesită stocare, precum și de faptul că multe sisteme de sănătate nu mai șterg imaginile și dosarele medicale vechi, așa cum se făcea în trecut.

Odată cu trecerea la tehnologia digitală, numărul de imagini medicale a crescut semnificativ. De exemplu, examenele de rezonanță magnetică (RMN) și tomografie computerizată (CT) constau acum în sute de imagini fiecare, iar mamografiile cu tomosinteză digitală pot ajunge la 30 sau chiar mai multe imagini per examen.

Un alt motiv important pentru adoptarea stocării în cloud a fost implementarea sistemelor de imagistică la nivelul spitalelor, care permit consolidarea imaginilor și datelor într-o singură arhivă pentru a facilita partajarea între diferitele departamente ale spitalelor și sistemelor de sănătate. Aceste sisteme includ tot mai multe date și imagini provenite de la diferite departamente din cadrul sistemelor de sănătate.

Pe lângă volumul mare de date, spitalele și sistemele de sănătate s-au confruntat cu probleme precum securitatea cibernetică, necesitatea efectuării de copii de rezervă ale datelor în locații geografice diferite pentru a face față dezastrelor și costuri suplimentare pentru întreținerea și extinderea constantă a centrelor de date, făcându-le mai dificil de gestionat. Astfel, stocarea în cloud a devenit o opțiune atractivă, în special pentru arhivarea și gestionarea datelor de rezervă.

De asemenea, datele și imaginile medicale mai vechi nu sunt eliminate de sistemul de sănătate, deoarece sunt valoroase pentru studii de sănătate, analize și antrenarea algoritmilor de inteligență artificială (AI). Aceste date trebuie păstrate într-un loc sigur și accesibil pentru a servi ca resurse de învățare pentru AI.

Unii furnizori de servicii medicale în cloud menționează că nu există o singură abordare în ceea ce privește utilizarea cloud-ului în spitale. Unele sisteme de sănătate decid să migreze toate datele lor în cloud, în timp ce altele aleg să transfere doar părți din informații sau să utilizeze cloud-ul exclusiv pentru arhivare. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, cloud-ul este utilizat pentru stocarea datelor arhivate.

Un alt beneficiu al utilizării cloud-ului constă în faptul că ajută la reducerea presiunii asupra personalului IT din cadrul sistemelor de sănătate, permițându-le acestora să se concentreze pe alte aspecte mai importante ale activității spitalelor. Externalizarea către furnizorii de cloud nu înseamnă înlocuirea personalului IT, ci îi ajută să își folosească mai eficient resursele pentru alte sarcini critice pentru spitale.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *