Președintele Consiliului Național al AUR, Claudiu Târziu, a declarat miercuri că scrutinul prezidențial se poate valida doar prin voința exprimată la urne, subliniind că un rezultat al alegerilor care nu este susținut de probe incontestabile de fraudare „nu poate fi alterat prin măsuri administrative”. Acesta avertizează că orice încercare de modificare a rezultatului votului reprezintă o trecere a unei „linii roșii” ce riscă să declanșeze o revoltă publică de amploare.

„Fac apel la instituțiile statului și la mass-media să nu provoace escaladarea tensiunilor sociale pe fondul controverselor legate de primul tur al alegerilor prezidențiale. Autoritățile au obligația să vină în cel mai scurt timp cu clarificări care să tempereze isteria provocată în ultimele 48 de ore de mass-media și de personaje publice din România și din străinătate,” a afirmat Târziu într-o postare pe Facebook.

Liderul AUR consideră că încercările de a modifica rezultatele votului amenință stabilitatea democrației: „Toți cei care încearcă să determine schimbarea rezultatelor înregistrate în urma votului trec o linie roșie pe care nimeni nu a îndrăznit să o încalce în ultimii 34 de ani și deschid calea către o revoltă publică ale cărei efecte nu pot fi estimate acum.”

Târziu a condamnat ceea ce el numește „avalanșa de atacuri extrem de violente” împotriva unuia dintre candidații care au trecut în turul doi, susținând că această campanie este orchestrată de grupuri cu interese „potrivnice României și contrare voinței exprimate de electorat”. „Amalgamul de alegații, ironii defăimătoare și acuzații lipsite de probe arată existența unui organizator din umbră, cu interese obscure,” a subliniat acesta.

În contextul tensiunilor, Târziu a cerut responsabilitate din partea liderilor politici și a instituțiilor de siguranță națională. „Președintele în funcție al României, prim-ministrul și conducătorii instituțiilor din sistemul de siguranță națională au o răspundere capitală pentru gestionarea acestei crize extrem de grave, declanșată în mod artificial,” a adăugat liderul AUR.

Curtea Constituțională a României urmează să dezbată joi două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, depuse de Cristian Terheș și Sebastian Popescu. Tot joi, președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a analiza posibile riscuri la adresa securității naționale. Preocupările vizează acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra infrastructurilor IT&C implicate în procesul electoral.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews