Înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, care precede alegerile parlamentare, în partide se discută deja posibile scenarii pentru componența viitorului Guvern.


O variantă considerată „exotică” este un Guvern de tehnocrați, deși aceasta este puțin probabilă. Surse din Parlament susțin că viitorul Guvern va trebui să adopte măsuri nepopulare și că un cabinet „de sacrificiu” ar putea reprezenta o soluție temporară.

Varianta „de siguranță” este formarea unei coaliții de guvernare PSD + PNL. Argumentul principal al susținătorilor acestei formule este că o reeditare a actualei alianțe de guvernământ este de așteptat să ofere cea mai largă majoritate parlamentară.

În cazul în care PSD și PNL nu vor guverna în continuare împreună, atunci fiecare partid are o variantă de rezervă, să încerce să formeze o majoritate alături de USR și UDMR, spun surse parlamentare.

În ciuda declarațiilor războinice, partidele și-au păstrat totuși o „portiță” care le-ar permite să colaboreze în orice formulă după alegeri: formula de guvernare o să fie decisă de români, la vot.

Preferințele partidelor

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie, între primul tur (24 decembrie) și al doilea tur (8 decembrie) al alegerilor prezidențiale.

Candidatul PNL a semnat, într-o emisiune, o promisiune scrisă conform căreia dacă va ajunge Președinte liberalii nu vor mai guverna cu PSD.

Social-democrații afirmă că ar prefera o majoritate guvernamentală tot cu PNL.

USR își dorește un guvern de dreapta, cu PNL și USR, în timp UDMR ar intra la guvernare și cu liberalii și cu social-democrații.

AUR, partid pe care toate celelalte partide au declarat că-l exclud ca potențial viitor partener de guvernare, a spus la rândul său că nici el nu este interesat de o alianță cu partidele tradiționale.