Acest preot din secolul al XIX-lea a devenit guru al celor mai populare tendințe de wellness de astăzi.
Născut în 1821 și pregătit ca preot catolic în Germania, a fost determinat să investigheze „leacurile cu apă” prin experiența personală.
Acesta se îmbolnăvise de tuberculoză când avea 26 de ani, care era adesea o condamnare la moarte la acea vreme si a reusit Kneipp sa se vindece prin experimente cu hidroterapie, inclusiv cu scufundări regulate în fluviul rece Dunăre, iar apoi a evanghelizat scufundarea în apă rece pentru a întări sistemul imunitar.
El a susținut, de asemenea, o dietă pe bază de plante și alimente din surse locale și a lăudat puterea naturii, exercițiile zilnice și un mod de viață echilibrat.
Kneipp a început să trateze oameni de la mănăstirea sa și în cele din urmă a înființat un centru de sănătate, Bad Wörishofen, lângă München. De-a lungul timpului, a devenit extrem de popular, atrăgând o listă strălucitoare de clienți celebri care și-au căutat expertiza. Arhiducele Franz Ferdinand a venit la tratament, la fel ca și Papa Leon al XIII-lea. Cu toate acestea, motivația lui a fost să trateze pe cei săraci și nu i-a refuzat pe cei care nu puteau plăti.
În timp ce moștenirea lui Kneipp este bine cunoscută în Germania, influența sa trăiește și în Slovenia modernă, existand o legătură ascunsă cu frumosul oraș medieval Kamnik, la aproximativ 20 km nord de capitală, Ljubljana.
Motivația sa a fost întotdeauna să ofere tratamente și celor mai săraci, neavând nicio ezitare în a-i ajuta pe cei care nu își puteau permite să plătească.
Jasna Paladin, un etnolog care și-a scris teza despre originile stațiunii balneare Kamnik, mi-a arătat unde se aflau clădirile balneare elegante de pe malul unde râul răcoros Kamniška Bistrica (alimentat cu apa de munte) se întâlnește cu râul mai cald Nevljica (alimentat de izvoare termale). ).
„Aceasta a fost locația perfectă pentru terapia Kneipp, care alternează apa caldă și rece în unele tratamente. Nu a fost prima persoană care s-a vindecat cu apă, dar cred că a fost pentru că a făcut aceste metode să fie înțelese de oamenii de rând. De asemenea, medicina la acea vreme era adesea dureroasă și costisitoare și oamenilor le era frică de asta, așa că căutau alternative”, a spus Jasna Paladin, un etnolog care și-a scris teza despre originile stațiunii balneare Kamnik.
Katarina Hribar, directorul, a spus că „aveam deja mai multe elemente asociate cu Kniepp: darurile naturii și apa termală relaxantă. Și am adăugat cei cinci piloni ai teoriei lui Kniepp: puterea apei, plantele, exercițiul fizic, nutriția și echilibrul. „ Astăzi, centrul spa servește un meniu influențat de Kniepp, cafea Kniepp (care este decofeinizată), precum și tratamente tradiționale Kneipp.
„Kneipp credea în mersul desculț în natură pentru a stimula simțurile și a crește gradul de conștientizare, precum și pentru a îmbunătăți forța musculară și circulația”, a spus Hribar, încurajând oamenii să mearga câțiva kilometri fără pantofi pe o potecă pietroasă prin pădurea din jurul spa.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.