Agenția Internațională de Testare (ITA), responsabilă cu programul antidoping pentru Jocurile Olimpice, a declarat că cinci sportivi au fost testați pozitiv în timpul competițiilor de la Paris 2024, conform raportului AFP.

În cadrul acestei ediții a Jocurilor Olimpice, aproape 39% dintre sportivi au fost supuși testelor antidoping, iar ITA a efectuat un total de 6.130 de teste (de urină, sânge și sânge uscat) după realizarea a 4.770 de controale asupra a 4.150 de sportivi. Aceasta reprezintă „cea mai mare proporție” de sportivi testați din istoria Jocurilor Olimpice, testele fiind realizate între deschiderea Satului Olimpic, în a doua jumătate a lunii iulie, și ceremonia de închidere, pe 11 august.

ITA a efectuat majoritatea controalelor în timpul competițiilor, aproape două treimi din acestea având loc în perioada respectivă, în timp ce restul testelor au fost realizate în afara competiției. Cele mai frecvent controlate țări au fost Statele Unite, Franța, China, Australia și Marea Britanie. În contrast, la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021 au fost raportate șase cazuri de dopaj.

De asemenea, un program de teste a fost implementat cu câteva săptămâni înainte de începerea Jocurilor, în perioada considerată cu risc ridicat, asigurându-se astfel că aproximativ 90% din cei 10.000 de sportivi participanți au fost testați cel puțin o dată. În această perioadă, au fost înregistrate aproximativ patruzeci de încălcări ale normelor antidoping.

ITA, fondată în 2018 și parțial finanțată de Comitetul Internațional Olimpic, are rolul de a planifica, organiza și gestiona testele antidoping pe parcursul Jocurilor Olimpice. Agenția a fost implicată și în programele antidoping pentru evenimentele de la Tokyo în 2021 și Beijing în 2022, precum și pentru Turul Franței și alte competiții sportive.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews