Laura Codruța Kovesi rămâne pe poziții.

După ce, acum aproape un an, procurorii europeni sub conducerea Laurei Codruța Kovesi efectua mai multe percheziții, astăzi, Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul Cluj cu o cauză penală în care cinci persoane, vizate la acea vreme de percheziții, au fost puse sub acuzare pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor destinate programelor de incluziune a comunităților rome, cofinanțate de Uniunea Europeană.

Aceste acuzații rezultă dintr-o investigație EPPO privind proiectul „De la marginalizare la integrare”, menit să îmbunătățească incluziunea comunităților de romi marginalizate și să reducă riscul de sărăcie și excluziune socială.

Municipalitatea din Deda (beneficiarul fondurilor) a lansat proceduri de achiziții publice, în cadrul cărora au fost încheiate trei contracte. Potrivit anchetei, inculpații s-au înțeles pentru a prezenta oferte simulate, astfel încât contractele să fie acordate unei societăți preselectate – inducându-l astfel în eroare pe primarul din Deda, care, acționând fără vinovăție, a înaintat cererile autorității de gestionare.

Inculpații sunt acuzați de deturnarea a aproximativ 80 000 EUR (397 793 RON). Unul dintre inculpați a rambursat o parte din fonduri, potrivit unui comunicat al EPPO.

Unul dintre inculpați a dat înapoi banii

„Programele care au rezultat din acest proiect au avut ca scop îmbunătățirea integrării comunităților de romi marginalizate și reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială – și anume, prin implementarea educației timpurii pentru comunitățile de romi și prin reducerea abandonului școlar timpuriu, precum și prin promovarea accesului acestora pe piața muncii, sprijinirea antreprenoriatului și îmbunătățirea condițiilor de locuire. Fondurile au fost destinate, de asemenea, finanțării campaniilor de combatere a discriminării.

Cu toate acestea, există motive întemeiate de a suspecta că, în loc să fie în beneficiul comunităților de romi, fondurile au fost parțial utilizate în alte scopuri, de către persoanele implicate în proiect sau de asociații acestora, prin prezentarea de documente false și inexacte autorităților de management”, informa EPPO în momentul efectuării perchezițiilor

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă între doi și șapte ani de închisoare.

Toate persoanele implicate sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției de către instanțele de judecată competente din România.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.